Tuesday, February 2, 2021

Muudatus saab tulla vaid Venemaalt seest ...

Muudatus saab tulla vaid Venemaalt seest, ülejäänud maailm saab seda kas toetada või mitte

---

Vikerraadio küsis (Saatejuhid Priit Kuusk ja Erle Loonurm), mina vastasin. Intervjuud saab kuulata siit, lahtikirjutust lugeda aga siit.

---

1. Milliseid reaktsioone Navalnõi vangistus kaasa toob/peaks kaasa tooma Euroopast ja maailmast?

Venemaal toimub tinglikult kaks kohtusüsteemi: ühelt poolt nö tavapärased kriminaal- ja administratiivkohtud, teisalt aga poliitiline kohtupidamine. Esimene toimib täiesti arvestatavalt heal tasemel, järgitakse protseduuri-reegleid, leidub ka õigeksmõistvaid otsuseid teise astme kohtus jne. Teine töötab aga sisuliselt halvimate stalinistlike traditsioonide vaimus – kui on vaja kedagi süüdi mõista, siis seda ka tehakse, laias kaares vilistades kõikidele õigustele.

Kuna see teine on aga ühe inimõiguse – õigus õiglasele ja avalikule kohtumenetlusele – rikkumine, siis täpselt sellisena tulebki seda käsitleda. Kuna Venemaa rikub Euroopa inimõiguste konventsiooni, siis tuleb seda ka valjuhäälselt välja öelda.

2. Kas kohtuotsuse edasikaebamine muudab midagi?

Karta on, et kuna riigisisene edasikaebamine jätkub sellesama poliitilise kohtupidamise loogika alusel, siis sellest tolku pole. Suure tõenäosusega jõuab asi aga otsapidi taas Euroopa inimõiguste kohtuni, kus Naval’nõi võib taas saada võidu ja Venemaa kui riik peab taaskord välja maksma hüvitisi, kuid see ei muuda ära seda, et Naval’nõi peab füüsiliselt ikkagi senikaua vanglas istuma.

3. Anton Aleksejev ütles õhtul AK-s, et kui keegi seda olukorda muuta saab, siis mitte Putin, vaid vene rahvas, kes näitab kui väsinud nad praegusest režiimist on. Kui tõenäoline see on?

Nii ja naa. Ühest küljest on Venemaa rahvas see ainuke õiguslik subjekt, kelle käes peaks olema võim ja õigus midagi Venemaal muuta. Teisalt vajab seesama rahvas aga ka toetust väljaspoolt. Ja vat siin on ülejäänud maailma jaoks võimalus – ehkki palju keerulisem võimalus – näidata seda, et me toetame Venemaa rahva õigust õiglusele ja inimväärsele elule. Mitte ainult olles Venemaa praeguse korrumpeerunud võimueliidi ja nende praktikate vastu, vaid olles nende inimeste poolt, kes taotlevad õigus ja õiglust.

---

pilt võetud siit


No comments: