Monday, May 17, 2021

Valimisvaatlus-ähvardus

Venemaa parlamendi väliskomisjoni esimees ähvardab kutsuda rahvusvahelised tunnustatud vaatlejad, nurjamaks EU plaane!

"Teil ei tule mitte midagi välja, härrased! Venemaa kutsub sõltumatud rahvusvahelised vaatlejad, kellel saavad olema kõik võimalused, veendumaks valimiste läbiviimises vastavuses demokraatlike standarditega, ausalt ja läbipaistvalt. Kõiki teie plaane - kuulutada Riigiduuma valimiste tulemused ebalegitiimseks - tabab hävitav fiasko!"

(Но ничего у вас, господа, не выйдет! Россия обязательно пригласит независимых международных наблюдателей, у которых будут все возможности убедиться в проведении выборов по демократическим стандартам, прозрачно и честно. Все планы по объявлению нового созыва Государственной Думы нелегитимным потерпят сокрушительное фиаско.)

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, et Euroopa parlamendi välisasjade komitees kuulati ära "EU long-term strategy towards Russia". Strateegia ise pole veel valmis, kuid on mõtestamisel. Mh esineb selles idee, et EU peab olema valmis mitte tunnustama Venemaal toimuvaid valimisi, juhul kui nende tulemused osutuvad võltsituks. (https://www.europarl.europa.eu/.../produ.../20210504CAN60795)

"Juhul kui". See on klassikaline heidutus, andmaks teada, et mida teeb A siis kui B käitub ebasoovitavalt. Noh näiteks "me ei tunnusta maadekaaperdamise tulemusi". Või "me ei tunnusta varguse teel toimunud omandisuhte muutumist". Pole just suurem asi heidutus, aga võimaldab A'l säilitada hea arvamus iseendast. Asi seegi.

Venemaa pool otsustas seda aga võtta kui ähvardust koos tõsikindla plaaniga sekkuda Venemaa siseasjadesse. Ning võttis nüüd omakorda vastu ähvardada, et "me ei lase teie plaanidel teostuda, me kutsume vaatlejad!"

Asjaolu, et need vaatlejad kipuvad andma kriitilisi järeldusi, pole ilmselt oluline, oluline on kutsumise fakt kui selline, see peaks juba ette kõik legitimeerima

(väljavõte 2016.a parlamendivalimiste vaatluse protokollist "The legal framework can serve as an adequate basis for the conduct of elections, but democratic commitments continue to be challenged and the electoral environment was negatively affected by restrictions to fundamental freedoms and political rights, firmly controlled media and a tightening grip on civil society"
https://www.osce.org/files/f/documents/9/c/290861.pdf)

Tõsi küll, võimalik et Slutski peab silmas omaenda valimisvaatluste organisatsiooni, mis jõuab enamasti risti vastupidistele tulemustele võrreldes OSCE ODIHR vaatlejatega. Nii näiteks rääkis selle üheduse (МИМРД МПА СНГ) aruanne nendesamade 2016.a valimiste kohta, et kõik toimus vastavuses seaduste ja normidega ning üleüldse on kõik hästi. (https://iacis.ru/public/upload/files/1/645.pdf )

Lõpetuseks tsitaat ülalpool osundatud Leonid Slutski postitusest: "See järjekordne russofoobne ettekanne sunnib taaskord mõtlema meie nö partnerite ja kolleegide adekvaatuse teemadel". ("В целом, этот очередной русофобский доклад заставляет ещё раз задуматься об адекватности наших, с позволения сказать, партнеров и коллег.")

No comments: