Thursday, May 20, 2021

Nord Stream 2 sanktsioonid: kas sanktsioonide tühistamise otsus on lõplik ja mida see tähendab?

See otsus on üsna segane. Siin on väga mitmeid üksteisele vastu käivaid signaale antud. Ühest küljest võeti maha sanktsioonid Nord Stream 2 rajava firma vastu, kuid samas sisse seadnud uued sanktsioonid konkreetsete aluste suhtes, mis seda torujuhet merepõhja paigutavad. Teisest küljest on see, et USA kongressis on see leidnud nii tugevat vastuseisu, et järeleandmised Venemaale – nagu kongress seda tõlgendab – need tuleb tühistada. Ja kongressil on võime seda tühistada ja sisse seada ka uusi sanktsioone, nii et see sanktsioonide maha võtmine või peale panemine pole veel kaugeltki läbi.

Osa kommentaatorid jätavad Venemaa siin üldse sulgude taha ja keskenduvad sellele, et tegemist on lihtsalt hea tahte žestiga Saksamaale, kellele olevat seda torujuhet väga vaja. Võimalikku vastuargumenti, et sellele on tugevalt vastu olnud Saksamaa rohelised, kellel on nüüd lootus oma hääl maksma panna Saksamaa poliitikas, pareeritakse sellega, et toru otsa pannakse tehas, mis hakkab vene gaasist tootma vesinikku ning vesinikumajandus on rohelistele väga meeltööda.

Vaatamata kõigele näeb kogu lugu välja praegu veidi kunstiliselt esitletuna selline: Vladimir Putin pressis oma Ukraina avantüüriga Joe Bidenilt välja telefonikõne ja kohtumise. Joe Biden võttis selle kutse tantsule vastu ja otsustas minna kohtingule kingitusega – sanktsioonide tühistamisega. Ainult et Venemaa pool ei näe seda seltskonnatantsuna, vaid pigem poksiringina, kus vastane on vaja viia juhitavasse olukorda. Saavutades järeleandmise ühes positsioonis, esitatakse peatselt järgmine.
---
saatelõik järelvaadatav siit, samast tehtud ka kuvatõmmis  

No comments: