Friday, February 25, 2022

Denatsifitseerimine

Tegu ei ole eile tekkinud mõistega, selle illustratsiooniks on 2018 a ilmunud raamatu kaanelpilt. (olgu öeldud, et ma kasutan seda pilti raske südamega, sest mulle on vastuvõetamatu see retoorika ... aga me peame ka seda teadma)

---

Denatsifitseerimise

Natsi-terminoloogia kasutuselevõtt ei ole tänase või eilse päeva küsimus, see on pika-ajaline nihe venemaalaste sõjalis-patriootlikus maailmapildis. Omamoodi hüpertrofeerumine, keskenudmine ühele teemale.

Selle maailmapildi kohaselt on olemas oma hea ja halb. Kõik halb keskendub selles maailmapildis sõnasse "fašism". Fašist võib olla nii õhtusel ajal remonti tegev naaber, hooletu kojamees kui ka hindu tõstev kaupmees.

Selle väärastunud maailmapildi kohaselt on õigustatud iga tegu, kui sellele kleepida külge "natsismi-vastase" võitluse silt.

Seetõttu alguses pikkade aastate jooksul (alates 2014.a) kleebiti Ukrainale külge (neo-)natsismi silti. Nüüd siis asuti seda natsismi hävitama.

Ülejäänud maailma silmis on see ebaloogiline ja -ratsionaalne. Venemaa televiisoris loodud maailma sisse uskuja jaoks aga vägagi loogiline ja ratsionaalne.

Kuid kõik see puudutab vaid asja retoorilist poolt, millega Venemaa õigustab oma karistusoperatsiooni Ukraina vastu. Selle taga on tegelikult soov tõestada kogu maailmale (ja eelkõige USA'le), et Venemaad ei saa mitte keegi takistada, kui too on otsustanud ennast kehtestada.

Sisuliselt ongi lihtsalt tegu ühega mitmest järjekordsest sammust, mille abil Venemaa taastab oma "õiguspärast" rolli maailmas. Ukraina nn denatsifitseerimine on vaid selle tegevus retooriline vormistus.
---
tekst on kirjutatud BBC palvel, ilmub kuskil seal ilmselt tänase päeva jooksul

No comments: