Sunday, March 27, 2022

Kolm varianti 9.maiks

Laias laastus on Venemaal kolm võimalust näidata ennast 9.mail võitjariigina: jõuga, lepinguga või valega ehk propaganda abil.

Jõuga ehk sõjaväljal on võimalik laiendada DNR/LNR piirid ja võtta kontrolli alla maismaaühendus Krimmiga, näidata kanalis Krimmi poole voolavat vett ning kuulutada välja Tauria kubermang. Selleks oleks vaja rakendada veel märkimisväärset sõjalist jõudu, mida väga palju enam võtta pole, seetõttu on see stsenaarium vähetõenäoline (u 10-20%).

Lepinguga ehk (vahe-)rahuleppele tuleks saada Ukraina heakskiit kuuele punktis alates vene keele staatusest kuni tunnustuseni Krimmi ja DNR/LNR osas. Ukraina peaks olema väga meeleheitel, et seda teha, seda meeleheidet aga väga näha pole. Pealegi on Ukraina president teatanud, et peaks võimaliku lepingu panema rahvahääletusele ning ma ei näe, miks ta peaks sellise kingituse Putinile 9.maiks tegema. Seega ka see variant on vähetõenäoline (u 20-40%).

Kolmandaks on kuulutada senivallutatu võiduks ja teha nägu, et see oligi see, mida soovitati saavutada. Et Ukraina on piisavalt nõrgestatud ning seetõttu ei kujuta enam Venemaale ohtu. See variant on kõige hõlpsamini tehtav ning seetõttu ka kõige tõenäosem (u 50%).

Peamine mida tuleb aga mõista, et ühegi nende kolme variandi või ka nende ühiskasutamise korral pole see sõda kaugeltki läbi. Senise Venemaa olemus ja suur geostrateegiline nägemus enda rollist ja missioonist pole seeläbi muutunud ning pealetung Läänele jätkub varem või hiljem, kui olud selleks vähegi sobilikuks osutuvad.
---
eilne AK, mille jaoks sai see tekt tehtud, on nähtav siin

No comments: