Thursday, August 31, 2023

Prigožin-riik vs õigusriik

Nii kummaline kui see ka pole, siis peale Jevgeni Prigožini matuseid defineerib see nimi Venemaad mõneti isegi rohkem kui Vladimir Putin.

See kummaline tegelane näitab, kui karjuvalt kaugel on praegune riiklik moodustis nimega Venemaa Föderatsioon nö normaalsest õigusriigist. Toon ainult kolm näidet, mis seda mõttekäiku illustreerivad.

Esiteks peaks olema algatatud vähemalt üks hiiglaslik kobar-kriminaalasi teemal, et kuidas sai juhtuda, et üks kriminaal (Prigožin) tõi täiesti kriminaalsel meetodil vangilaagritest välja kümneid tuhandeid kriminaale, kes saadeti kriminaalsel moel oma riigist välja kriminaalselt karistataval kombel kättejagatud relvadega pidama kuritegelikku sõda.

Teiseks peaks olema algatatud vähemalt sama kobarlik, ehkki võibolla toimikute koguselt väiksem kriminaalprotsess teemal, et kuidas sai Prigožini poolt kontrollitav sõjasalk minna kolonniga Moskva peale, hukates tee peal eri-räme-kriminaalsel moel kümneid ametlikke sõjaväelasi, tulistades alla nendega mehitatud lennumasinaid.

Kolmandaks peaks olema algatatud väikseim, kuid värskeim kriminaalmenetlus teemal, et kuidas lasti Venemaa taevas alla Venemaa lennuk, milles lisaks otsestele kriminaalidele viibisid ka kolm meeskonaliiget, täiesti süütut tsivilisti.

Hetkel pole üleüldse vahet, et kas Jevgeni Prigožini nimeline kodanik viibis tolles lennukis või mitte. Ning ka see, et kas kogu protsessi üle omas kontrolli Vladimir Putini nimeline kodanik või mitte. Küsimus on selles, et kas Venemaa Föderatsioon on kriminaalne struktuur või õigusriik. Vastust ma ilmselt ette ütlema ei pea, selle kohta andku vastus igaühe individuaalne „moraalne kompass“.

Igatahes ei kaotanud Jevgeni Prigožini väidetav likvideerimine mitte ühtegi probleemi Venemaa kuvandilt. Pigem on sellel riigi mõttelisel mundril kriminaalseid plekke rohkem kui ühel „rohelisel mehikesel“ maskeerimis-laigukesi.
---
lugu ilmus siin

No comments: