Wednesday, August 12, 2020

Venemaa ja vaktsiin

Putin teatas eile meedias, et Venemaa registeeris maailmas esimesena koroonavaktsiini. Miks see on Putini jaoks nii oluline, et tema riik loob esimesena vaktsiini?

Autoritaarsete režiimide eripära on see, et autokraadi jaoks on kõige olulisem tema ülima suutlikkuse kuvand. Ta peab suutma mitte ainult kõrvaldama oma vaenlasi, vaid ohjeldama ka loodusjõude, lendama koos kurgedega ja ratsutama karu seljas. See on selles mõttes väga edukas info-operatsioon, et paneb kindlasti ka meil siin mõnegi mehe ohkama: „vot see Putin on ikka kõva mees, temal on juba ka vaktsiin olemas, aga mis meil siin!“

Mida arvata sellest, et Putin lasi oma tütrel osaleda katses ja rääkis sellest laialt meedias. Mis võis olla selle eesmärk?

Ausalt öeldes on see väga kummaline, sest tavaliselt ei räägi Putin oma pereliikmetest. Tundub, et ka see on osa samast info-op’ist stiilis: „mitte miski pole liiga suur hind minu rahva heaoleku nimel“

Kuivõrd tõenäoline on, et Putin on olnud valmis selle vaktsiini nimel üle sõitma inimõigustest, ehk kasutama inimesi (sõdureid) katsejänestena?

Paraku pole ma sellele küsimusele kompetentne vastama, et kas sõjaväelaste kasutamine sellisel eesmärgil on kuidagi kooskõlas inimõigustega või mitte.

Kuivõrd usaldusväärne see vaktsiin olla võiks? Kui tõenäoline on, et meile pole räägitud sellest vaktsiinist kogu tõde - nii selle kõrvalmõjude kui efektiivsuse kohta?

Autoritaarsetest riikidest, olgu see siis Venemaa, Valgevene või minu poolest Hiina, ei usaldaks ma muud ametlikku infot peale ilmateate.
---
uudislõiku saab vaadata siit, samast tehtud ka kuvatõmmis

No comments: