Tuesday, August 11, 2020

Võimatu (?) stsenaarium Valgevene jaoks

Lubage mul teha ennast naeruväärseks, pakkudes välja ühe võimatuseni võimaliku stsenaariumi Valgevene kohta.

1- Lähtepunktiks on see, et Venemaa ei saa endale lubada Valgevene presidendi langemist tänava survel ja võimu minemist endale sobimatu inimese kätte.  

2- Nähes et Lukašenka võimu ülal hoidvad jõu- ja propamehhanismid hakkavad mõranema, on Venemaal mõistlikum Lukašenka ise maha võtta. Või siis korraldada nii, et Lukašenkal ei jää muud võimalust kui pageda Venemaale. Selle jaoks piisab „rahva relvastumisest“ ehk siis teravmoonaga tulevahetusest piisavalt olulistes kohtades ja määral.

3- Seejärel korraldatakse ... ei, mitte liitumis-referendum, vaid presidendivalimiste uus voor. Eelmise vooru tulemus tühistatakse (Valgevene valimiskomisjoni või mingi kohtu vms poolt), kuulutatakse välja uus. Võidab Svetalana Tihanovskaja, kes kuulutab omakorda välja järgmised valimised ja amnestia. Järgmistel võidab Moskvale sobiv inimene (nt Viktar Babaryka).

4- Venemaa on saavutanud oma eesmärgi. Lukašenka on asendatud endale kuulekama inimesega, samas on Valgevene rahvas rahul ja ka Lääs aplodeerib. Vabad valimised ju ikkagi.

Nüüd palun hakata seda mõttekäiku ümber lükkama. Kui see kuidagi asjale kaasa aitab, siis koos selgitustega, kui ebakompetentne ma personaalselt olen.
---
pilt võetud siit

2 comments:

Mad Max said...

See on vägagi loogiline stsenaarium:))

Olen kuulnud ka arvamust, et mõned ringkonnad Läänes just seda soovivadki.
Et Venemaa sekkuks ja hakkaks Valgevenet "õigeks" tegema.
Sellega kulutades poliitilist ja materiaalset ressurssi Valgevenele (nagunii tekivad selle käigus ka jamad, näiteks kogu rahvas ikkagi ei ole rahul) ning ajutiselt leeveneb oht Balti riikide suunal.

Ei oleks vaja muretseda, et peab Balti riike päästma minema:))

McNeo ühiskonnablogi said...

et siis Putin tuleb ja Putin päästab? kahtlen. tal aega küll selle kiire asjaga