Monday, January 23, 2023

Välistunnis Venemaast

Kas Venemaal on ikka lõputult rauda ja mehi? Ning kuidas on selle kolmana olulise komponendiga, ilma milleta need kaks on üsna kasutud - motivatsiooni ja moraaliga? Üks väheräägitud aspekt nt moraali osas on mobiliseeritute ebavõrdsus, mille tõttu rikkamast regioonist sõttasaadetud mehed on paremini varustatud ja sel pinnal tõusvad nurinad/tülid ei aita kuidagi võitlusmoraalile kaasa.

Kombeks on joriseda et "ega need sanktsioonid ju ei mõju" ja rääkida vene sõjatööstuse võimekusest, nt II MS kontekstis. Aga siin ongi see üüratu erinevus, et toona toimis NSVL sõjatööstus Lääne toetusel, nüüd aga Lääne sanktsioonide all, seetõttu on olukord kardinaalselt teine.

Kas Venemaa sisesed võimuvõitlused võivad viia Venemaa lagunemiseni ... või pigem ümberkujundamiseni peamises mõttes - ressursside ümberjagamise ja poliitilise süsteemi mõttes? Armee ja eriteenistused üritavad tasalülitada uusi "turusolkijaid" vägivallaturul ehk siis erasõjavägesid.

Kõigest sellest ja mitmestki veel saatetunnis, mida saab järelkuulata siin, saatejuht Astrid Kannel, kõnelejateks Igor Taro ja Karmo Tüür

No comments: