Wednesday, March 6, 2024

Valimistest ja vangidest

- Venemaal oleks justkui tulemas valimised, mis kõigi formaalsete tunnuste järgi on nagu päris. Ühed väga ja niivõrd erilised valimised, et nad ei toimu Ühtsel Valimispäeval (kõik muud kohalikud, regionaalsed ja üleriigilised valimised toimuvad ühel sügisesel nädalavahetusel), vaid omaette sündmusena kevadel. Eriline värk ja eriline korraldus, kus kandidaat nr.1 ei osale valimisdebattides, ülejäänud kolm peavad aga telekaamerate ees pidama surmigavaid debati-imitatsioone, mida ei vaevu vaatama ka enamik VF enda asjaomaseid inimesi

- Naval'nõi matused olid erakodsed mitmes mõttes. Esiteks rikuti siin riigi poolt kõiki kirjutatud ja kirjutamata reegleid, nii seadusest tulenevat kohustust anda surnukeha lähedastele välja paar päeva jooksul kui ka õigeusu reeglistikust, mille kohaselt tuleb kadunuke matta kolmandal päeal peale surma. Teiseks oli kummaline see, et rahval lasti kujundada hüvastijätu tseremooniast omamoodi vaikiv protest ... ehkki nüüd tagantjärele on selles osalejaid juba hakatud välja nokkima.

- Venemaa Vanglate amet kitsamalt ning riik ja ühiskond laiemalt on uue ja kummalise probleemi ees. Nimelt on kõikides riikides alati probleemiks mehed, kes on sõjas väändunud ja keda peab tagasi ühiskonda sulatama. Venemaa spetsiifikaks on aga see, et rindelt tulevad tagasi endised vangid, kes on saanud sõjas osalemise eest amnestia ja veteranistaatuse. Tihtilugu need kriminaalse taustaga mehed jätkavad sealt, kus nad pooleli jäid ehk siis satuvad peatselt tagasi vanglasse. Venemaal üldvalitseva vanglakoodeksi järgi on aga võimudega (raha eest) koostööle läinud vangid reeturid, nö kitsed. Aga veteran-kitsed. Ehk siis kõrgenenud eneseteadvusega ja sõjaveterani paberitega kitsed, kelle suhteid kaasvangidega tuleb hakata kuidagi korraldama. Ühe võimalusena nähakse koguni omaette koloonia ehitamist/eraldamist neile.

Saatejuht Timo Tarve, lõik järelkuulatav siit

No comments: