Sunday, October 7, 2012

Gruusia demokraatiaeksamist

BNS küsis, mida arvata Gruusia valimistest.
------------ 


Politoloog: Gruusia läbis parlamentaarse demokraatia eksami edukalt

*TALLINN*, 2. oktoober, *BNS *- Opositsiooni võit Gruusia parlamendivalimistel tähendab võimu rahulikku üleandmist demokraatlikul moel ning võtab maha rahutuste ohu, samas toob see kaasa ka konflikti parlamendi ja ametiaega lõpetava riigipea vahel, hindas politoloog Karmo Tüür.

"[Gruusia parlamendi] valmistulemus on suurepärane, seda kolmes mõttes," ütles *Tartu* ülikooli politoloog Karmo Tüür BNS-ile. Esimese põhjusena tõi politoloog esile, et valimised toimusid ning toimusid korralikult, rahulikult ja edukalt. "Rikkumisi oli äärmiselt vähe," tõi ta esile. Tüür nentis ka, et täiesti ilma rikkumisteta valimisi "ei ole olemas", seetõttu on valimiste korrektne läbiviimine noore demokraatiaga Gruusias eriti hea tulemus.

"Teiseks, opositsioon, kes oli valmis barrikaadidele tõusma, saab võimaluse rahulikult võimule tulla. See on hiilgav tulemus, mis vähendab provokatsioonide ohtu," sõnas ta.

"Kolmandaks, võimu üleandmine saab toimuma mitte tänavatel, vaid rahulikult, normaalse parlamentaarse protsessi kaudu," märkis Tüür.

Samas tõi politoloog esile, et "olukord peidab endas viitsütikuga pommi".

Ta tõi kahe probleemina esile esiteks asjaolu, et võimul on vana konstitutsiooni alusel valitud president, ning uus opositsiooniline parlament. "See tähendab konflikte presidendi ja parlamendi vahel. Selline olukord kestab järgmiste valimisteni ehk presidendivalimisteni. Vaat need saavad tõepoolest olema huvitavad," sõnas politoloog.

Teise probleemina tõi Tüür esile Gruusia poliitika omapära, milleks on persoonikesksus. "Kuigi tegemist oli parlamendivalimistega, ei rääkinud keegi erakondadest, kõik rääkisid liidritest. See tähendab, et kogu Gruusia poliitiline mõtlemine on persoonikeskne," sõnas Tüür. Ta tõi esile ka asjaolu, et opositsiooniliider Bidzina Ivanišvili ei osalendud ise valmistel.

"Poripilv, mis lüüakse presidendivalimiste kampaania ajal Bidzina Ivanišvili ümber üles, saab olema ikka väga must," sõnas Tüür.

Hinnates Venemaa rolli Gruusia valmistel, sõnas Tüür, et seda on raske kommenteerida. "Me ei tea, kui palju suutis Venemaa mõjutada valimiste käiku," nentis ta. "Kindlasti üritas Venemaa mõjutada valimiskliimat, seda kasvõi regioonis läbi viidud sõjaväeõppustega," sõnas Tüür. Samas märkis ta, et selline mõjutamine võis valimistulemusi mõjutada mõlemas suunas.

"Praeguse seisuga on Venemaa rolli rõhutamine meiepoolne ülevõimendamine," sõnas Tüür.

Gruusiaparlamendivalimistel juhib esialgsetel andmetel miljardär Bidzina Ivanišvili opositsiooniliit, edastas keskvalimiskomisjon. Kui kokku oli loetud 47,9 protsenti häältest, oli Ivanišvili kuueparteiline koalitsioon Gruusia Unistus kogunud 54,1 protsenti ja president Mihheil Saakašvili valitsuserakond 41,03 protsenti häältest.

Ükski ülejäänud 14 nimekirjast viieprotsendist valimiskünnist ei ületa. Kolmandal kohal on 2,08 protsendiga Georgi Targamadze juhitud Kristlik-Demokraatlik Liikumine.

Ivanišvili kuulutas opositsiooniliidu võitu pärast esimeste lävepakuküsitluste selgumist esmaspäeva õhtul. Pärast 2003. Aasta roosirevolutsiooni võimule tulnud president Saakašvili tunnistas teisipäeval valimiskaotust ning kinnitas valitsuserakonna minekut opositsiooni.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad kinnitasid teisipäeval, et Gruusia parlamendivalimised olid puudujääkidest hoolimata "oluliseks sammuks" selle riigi demokraatia arengus.

Valimistel osales ligi 2,2 miljonit grusiini ehk 60,8 protsenti hääleõiguslikest kodanikest, täpsustas esmaspäeva hilisõhtul keskvalimiskomisjon. 2008. aasta parlamendivalimistel oli aktiivsus 53,9 protsenti.

Pärast Saakašvili ametiaja lõppu 2013. aastal jõustuvad põhiseadusmuudatused, mis annavad parlamendile ja peaministrile rohkem võimu ja kahandavad presidendi volitusi.

No comments: