Saturday, February 7, 2015

Rasmusseni hoiatus

NATO endise peasekretäri Fogh Rasmusseni hoiatus "Putin võib katsetada hübriidsõda Balti
riikides" pani siinse meedia kihama.

----------

* Venemaa sammud Ukrainas tulid paljudele üllatusena, kuid kas Putinil võib olla ka laiemaid ambitsioone? Mis suunal?

Laiemaid ambitsioone kahtlemata on. Maksimumpropgramm oleks kindlasti saada tagasi globaalse tegija roll, miinimumpogrammiks aga regionaalse suurvõimu oma. See miinimum tähendab enda nö lähivälismaa kinnistamist oma mõjusfääri, selle üle eksklusiivõiguse saamine.

Venemaa on üritanud Nõukogude Liidu lagunemisest saadik enda ümber taasluua mingit ühendust, mis peaks kinnitama nende eneseusku, et Venemaa on jätkuvalt tegija ja atraktiivne. Seni on aga katsed enamasti tulutud olnud, viimatine ehk Euraasai Liit sai sisuliselt surmahoobi Krimmi äravõtmisega.

* Rasmussen hoiatab nüüd, et Putin võib NATO testimiseks rünnata Balti riike. Kui palju tõde võib selle väljaütlemise taga olla?

Rasmussen pidas minu teada siis silmas mitte konventsionaalset sõjalist rünnet, vaid nn hübriidsõja võtete rakendamist siin, alates infosõjast kuni „roheliste mehikesteni“ .

Selline soov Kremli tulisemates peades kindlasti on. Ahvatlus tõestada, et NATO on nö pabertiiger, kes esimesel katsetusel koost laguneb omvahael tülitsevateks riikideks. Hübriidsõja kasutamine selleks näib ka parim plaan. Kui tankid üle Narva silla veerema hakkavad, siis NATO peab reageerima. Kui aga kasutatakse hübriidsõja võtteid, siis saab pidevalt esitada väljakutseid ja küsimusi „et aga mis te NÜÜD teete?“

* Putin on kutsunud hulga reserviste suurõppustele. NATO paigutab baltikumi oma üksusi. Ka Venemaa on piirialade lähedale koondanud tehnikat, näidatakse enda sõjalaevu piirialadel. Kas see tähendab uutmoodi külma sõda?

See on klassikaline julgeolekudilemmaline käitumine. Üks pool tunneb end ohustatuna ja üritab seda ohtu läbi heidutuse tõrjuda, teine pool aga tajub seda omakorda ohu tugevnemisena ja tugevdab oma heidutusvõimet. Mõlemad pooled kompavad üksteise piire ja üritavad selgeks teha, millest üle ei maksa minna.

Lääs tajub et Venemaa on üle piiride läinud Krimmi äravõtmisega ning sõjapidamisega Ida-Ukrainas. Venemaa omakorda tunnetab, et Lääs on teda nurka ajanud ning ta peab vastu hakkama.

Kas seda nimetada külmaks sõjaks? Noh õnneks kuum sõda see veel pole, aga mõlemad pooled tegelevad praegu külma sõja võtteid kasutades oma heidutuse üles ehitamisega.

-------------
Kommenteerisin teemat nii Kanal 2 kui ERR tarvis, vaadata saab siit ja lugeda siit.

-------------
pilt võetud siit

No comments: