Sunday, April 9, 2017

Alternatiivsete maailmade võistlus

Kas USA on hea, halb või lihtsalt manipuleeri(ta)v?

Ühendriikide praegune president pole ametis olnud 100 päevagi, kuid tema sõnad ja nüüdseks ka teod on pannud maailma kihama säärasel moel, et pole ilmselt maailmas ühtegi poliitikavaatlejat, kes poleks seda meest oma kommentaarides maininud. Tuleb suisa imeks panna, et nende vähem kui kolme kuu jooksul pole temast juba mõnda raamatut ilmunud.

Aga jätame selle mehe isiku kõrvale ning vaatame tema viimatist Suurt Tegu, raketirünnakut Süürias.

Kas olete kunagi näinud, kuidas stuudiotäis kunstnikke maalivad ühte objekti? Objekti on üks, aga eri pilte tuleb täpselt nii palju kui on pintslitõmbajaid!

Nii ka praegu, tegu on ju justui üks, aga tõlgendusi ... noh ütleme lihtsuse mõttes neli eri koolkonda.

Hea Trump. Selle skeemi kohaselt on kõik hästi. Süüria diktaator Assad pani toime kuriteo, USA president Trump karistas teda. Kusjuures karistus on ebaproportsionaalselt leebe. Assad kasutas keemiarelva, mürgitas ilmsüüta inimesi. Trump aga lajatas sõjalennuvälja pihta, kuskohast surmatoovad lennukid startisid. Ja hoiatas veel ennem, et nüüd ma löön! Maailm on taas turvalisem koht, sest maailmapolitseinik ei maga ning ei karda ka karistada.

Halb Trump. Taolise lähenemise korral on kõik halvasti. Süüria legitiimne riigijuht võitleb mässajatega ja terroristidega, ohjeldab DAESH-nimelist terroriorganisatsiooni. Võimalik et Assad läks ka oma võitluses ka üle piiri, kuid teate ... sõjas on nagu sõjas ikka! Aga vaata USA ületas kõik mõeldavad piirid, ründas suveräänset riiki, tehes seda ilma ÜRO mandaadita. Maailm on muutunud ebaturvalisemaks, sest rahvusvaheline õigus on jalge alla tallatud.

Manipuleeritav Trump. Süürias seati USA uue presidendi jaoks üles lõks. No mis häda pärast pidanuks Assad nii olulisel hetkel midagi nii jubedat tegema? Aga näed Trumpile söödeti ette vajalikud fotod ning impulsiivse inimesena otsustas ta tegutseda, kuid seeläbi reetis oma toetajate huvid, kaotas valijate usalduse ning liitlaste toetuse.

Manipuleeriv Trump. USA president kasutas olukorda, et anda sõnum Hiinale. Või siis selleks, et tõsta Tomahawke tootva Raytehon aktsiaid. Või ... noh te saite juba aru, eks ole?

Mis on siis selle loo moraal? Aga lihtsalt see, et ärge võtke ühtegi seletust puhta kulla pähe. Või nagu ütles Raul Rebane: „Tegelikult on asi väga lihtne. Palun ärge uskuge kõike, õppige informatsiooni kontrollima, ärge elage veebipealkirjade järgi, lugege pikki tekste, ärge leppige ainult veebiuudistega. Ma garanteerin, et kui elate vaid pealkirjade ja nupukeste järgi, te saate petetud.“
---
pilt võetud siit

No comments: