Monday, July 4, 2016

Sõjahüsteeria süüdistused


Eesti avalikus arvamuses ja meediaruumis kohtab pahatihti ebamäärast süüdistust, mille kohaselt meil siin õhutatavat sõjahüsteeriat. Et „keegi“ kasutab seda ära oma parteilise reitingu tõstmiseks, lõhestab seeläbi ühiskonda ja et üleüldse olla see ärile kahjulik.

Peab ütlema et selline umbmäärane süüdistus tekitab alati väikese tajuhäire.

Esiteks tuleb see kohutavalt tuttav ette. Venemaa süüdistab Läänt russofoobse sõjaka hüsteeria õhutamises ... ja korraga kohtab sedasama sõnastust siinsete arvajate sõnavaras.

Teiseks on ohu tajumine ja konstrueerimine kahel pool piiri ikka üsna erinev. Toon ühe väikese ja lihtsa näite. Umbes kuu aega tagasi hakati Pihkva ülikoolis rääkima, et oleks vaja avada sõjaline kateeder, põhjendades seda piiriäärse asendiga. Kas kujutate ette analoogset arutelu Tartu ülikoolis?

Laskumata pikemasse seletamisse annan lihtsalt ühe soovituse. Ennem kui kasutada mõnda klišeed ... hingake korraks sügavamalt sisse ning mõelge, kas olete valmis ja võimelised ka öeldut sisuliselt põhjendama. Plähmimine stiilis: "kõik on ju niigi selge" ei kõla ausalt öeldes veenvalt.

---------
pilt võetud siit

No comments: