Friday, February 17, 2017

Kas seda ütles USA president või Donald Trump?

küsimused:

Palun Teie lühikommentaari Stolitsa.ee jaoks seoses uudisega sellest, et Valge Maja väitel USA president Donald Trump ootab Venemaalt Krimmi tagastamist Ukrainale – http://www.pealinn.ee/tagid/koik/valge-maja-trump-ootab-venemaalt-krimmi-tagastamist-ukrainale-n186412

– Mida see tähendab?

– Kuidas see mõjutab Vene-USA suhteid?

—–

Vastus

Ausalt öeldes on Donald Trumpi säutsude tõlgendamise kihu ületanud mõistliku piiri. Siin peaks tegema selge eristuse: kas seda ütles USA president ja seega on see tõsiseltvõetav seisukoht või seda ütles Donald Trump, ekstsentriline showman, kelle sõnu ei tasu liiga tõsiselt võtta.

Politoloogina ma tahaks, et valitseks selge normatiivne lähenemine – me kas toetame või ei toeta oma peamise liitlase seisukohti. Reaalses maailmas käib paraku pidev valikuline lähenemine – see meeldib ja seda toetame, midagi teist aga mitte.

Juhul kui Krimmi tagastamise sõnumi taga on USA presidendi selge poliitiline otsus (ja sellest lähtuv edasine tegevus), siis see tähendab USA-Venemaa suhete paratamatut halvenemist. Juhul kui tegu on aga säutsuga, mis homme unustatakse, siis jääb see vaid episoodiks mis ei muuda suurt pilti.

—–

lugu ilmus siin

—–

pilt võetud siit

No comments: