Friday, December 15, 2017

Putini pressikonverentsist Uudis+ ja AK jaoks

Vladimir Putini iga-aastane pressikonverents vajas ka seekord korduvat kommenteerimist. EPL jaoks tehtud kiirkommentaari näeb siit.

Vikerraadio Uudis+ saates sai räägitud poole ürituse pealt, saatelõik on kuulatav siit.

Aktuaalse Kaamera jaoks õhtul kõneldut saab järelvaadata siit (alates 4:00), lisan ka stenogrammilise tekstiversiooni:
---
1 - Oma vastuses Ksenja Sobtšakile teatas Putin suhteliselt otse, et tänased opositsiooni-kandidaadid ei peagi presidendi-valimistel võrdse kohtlemise osaliseks saama, kuna neil pole positiivset ja selget programmi. Kas ma sain õigesti aru, et Putin ütles otse, mitte rahvas ei pea otsustama, mis või kes talle hea on, vaid tänased võimud.
Vladimir Putin ja tema taga olev seltskond on ka pikalt ja põhjalikult töötanud selle nimel, et keegi tõsiseltvõetava alternatiivse positiivse programmiga – eelkõige majanduslike reformide osas – ei saaks olla nähtava opositsiooni hulgas. Seetõttu peavad opositsionäärid kasutama seda nišši, mis neile on jäetud – rohkem või vähem kärarikkad protestid millegi vastu. Noh näiteks nii nagu Aleksei Naval’nõi on valinud selleks korruptsiooni vastu võitlemise. Sel moel käratsejaid on aga võimudel lihtne marginaliseerida, näidates neid kui sisutühje tegelasi.

2. Oma vastuses Ukraina ajakirjanikule väitis Putin, et venelased ja ukrainlased on tegelikult üks rahvas. Miks ta seda ikka veel rõhutab?
See pressikonverents oli tõepooles tavapärasest aktiivsem ja isegi agressiivsem. Ukraina küsimuse puhul oli näha, et see tõepoolest puudutas Vladimir Putinit sügavalt ning ta laskus pikka ja põhjalikku seletusse selle kohta, kuidas tegelikul vene ja ukraina rahvas on üks ja seesama ning vaid kunstlikult lõhestatud kaheks riigiks. Selles nö kunstlikus Ukrainas on aga kõike tehtud valesti, alates nn ebaseaduslikust riigipöördest kuni praeguse presidendi Poprošenko ja teda vastustava Saakašvilini välja. Tegemist on selge sõnumiga nö Russkii Mir idee järgijatele: kui te olete Venemaaga, on kõik hästi, kui aga mitte, siis läheb kõik halvasti.

3. Vastuses USA ajakirjanikele rõhutas Putin, et Donald Trump tahaks tegelikult palju rohkem Venemaaga suhelda, kui tal lastakse. Oli see nüüd pigem heatahtlik sõnum või puude alla panek Trumpile?

See polnud Putini poolt mitte niivõrd oma kolleegi – president Trumpi – toetamise sõnum, kuivõrd Trumpi opositsiooni mahategemise sõnum: et näete, ka Ameerikas on opostitsiooni tegevus suunatud oma riigi nõrgestamisele.

1 comment:

Mad Max said...

Venemaal ei ole tegelikult ühtegi "tõsiseltvõetavat alternatiivset positiivset programmi" ja Putin ei pea seetõttu ka kedagi maha suruma ega selle nimel töötama.

Kogu vene rahvas, ka opositsioon, saab aru, et Venemaad saab valitseda ainult tugev rusikas. Rahvas on lihtsalt liiga emotsionaalne, et suudaks milleski kokku leppida.
Keegi seal ei taha 90ndate demokraatia-bardakki tagasi.