Friday, May 4, 2018

Vabadus ja holopp



(...из кинофильма Иван Васильевич меняет профессию) 

Vaba inimene suudab holoppi ette kujutada, saada aru, miks keegi on taolise s(t)aatuse valinud või siis sellega lihtsalt leppinud. Holopp ei suuda aga vaba inimest ette kujutada. Seda ei saa lihtsalt holopi maailmas olemas olla, et keegi võiks omada vaba tahet.

Seda, et keegi võiks juhinduda mitte kasudest või hirmudest lähtuvalt, ei saa lihtsalt juhtuda. Kõik jutud põhimõtetest on tühi pettus ja udu silma ajamine. Vabast tahtest rääkija vaid maskeerib oma madalaid huve.

Praegu Armeenia teemal kobrutav segadusest nõretav meediamull ilmutab seda holopi mentaliteeti parimal ja karmimal moel. Nonii, Armeenia oli ju Venemaa poolt Kaukaasia pantvangi staatusesse surutud. Ja Armeenia valitseja tegi Putinit ehk astus presidendi ametist peaministri omasse, võttes võimutäiuse endaga kaasa. Nüüd on aga rahvas tänavail ... kas see tähendab, et ta on Venemaa vastu? Ei ole? Oooot-oot, aga mida nad seal tänavail siis tahavad?

Kelle huve sa teenid?

Holopi maailmas on olemas vaid must-valge tõlgendus. Sa oled kas meiega või meie vastu. Kas ühe peremehe poolt või siis oled endale juba uue peremehe leidnud. Vaimne vabadus ehk allumisest loobumine pole lihtsalt mõeldav.

Väikeriikide rahvastel, saati siis üksik-isikutel pole ju vaimset võimekust ega moraalset õigust olla iseomaenese peremees. Ja ega seal suur-riikideski, teame-teame. „Kõige taga on ju Sorose/juutide/illuminaatide huvid, kõik need jutud inim- ja sõnavabadusest on vaid sirm „nende“ huvide katteks, ööö-höö-hööö“ ironiseerib holopp, rääkides ümberkaudsetele, kuidas asjad tegelikult käivad.

Kui kuskil tuleb rahvas tänavaile, siis on see mingi niiditõmbaja huvides. Kui inimesed asuvad parema elu otsinguil oma kodusid maha jätma, siis on selle taga koordineeritud vandenõu. Kui indiviid asub ise otsustama oma seksuaalse ja/või rahvusliku sättumuse üle otsustama, siis ilmutab end sel moel vaid vasak-parem-liberaal-konservatiivne-marksistlik-fašistlik mõttediktaat (vajalik alla tõmmata või õige juurde kirjutada).

Meie sisemine holopp

Kõige kurvem on see, et holopp on meis kõigis. See sisemine orjameelne tegelane ilmutab iga kord, kui me vabastame end mõtlemise vaevast, kleepides kellelegi/millelegi sildi. Need seal Toompeal on ju kõik pätid. Ega siis poliitik saa aus inimene olla. Erakonna X liikmed käituvad kõik nii. Venelased on siuksed ja lätlased säänsed. Ajakirjanikud ... pfff ... ühed müüdavad nahad ja üleüldse kehtib meil tsensuur!

Üldistustest ei pääse me keegi. Katse tajuda maailma kõigis tema vibratsioonides viiks ilmselt hulluks ka vilunuima psühho-analüütiku või süstemaatiliseima loodusteadlase. Kuid me saame enda sisemist holoppi taltsutada. Õigemini – me peame seda tegema.

Vabale inimesele peaks hakkama vastu igasugune vaba tahte eitamise katse. Püüe rajada ausammast elavale inimesele. Soov rääkida hardusega õigest parteist. Haugatada kurjalt teisitimõtleja peale. Kõik need ja müriaad muud näidet tulenevad sellest, kui laseme oma mõistusel uinuda ning sisemisel holopilt tõmmata sirmi vabaduse ette. Sest vabadus, nagu teada, pidi ju olema tunnetatud paratamatus, kas pole nii, seltsimehed?
---
lugu ilmus siin
---
pilt võetud siit

No comments: