Tuesday, November 27, 2018

Operatsioon Infektion


Kas sina teadsid, kuidas tekkis ja levis maailmas AIDS? Lekkis USA sõjaväelaborist, eks? Ja välja oli ta töötatud mustade ja geide vastu, onju?

Kui sa noogutasid kasvõi ühe selle väite peale, siis tõenäoliselt oled ka sina ise nakatunud. Nakatunud valesse, mille töötas välja KGB. Nakatunud ühesse paljudesse valedesse, mille too kontor välja töötas. Ja mis peamine, seda nakkust nimega desinformatsioon töötavad jätkuvalt välja NSVL/KGB praegused järeltulijad.

New York Times’i poolt avaldatud 45-minutine video on kindlasti väärt vaatamist kõigile, kes tunnevad huvi infooperatsioonide, manipulatsioonide jne vastu. Tõsi küll, spetsialistidele ehk ei paku see nii palju uut, kuid kenasti kokku pakitud õppematerjalina tasub üle käimist ikkagi.

Desinformatsiooni olemus
Kasvõi see lihtne meeldetuletus – mis ikkagi on desinformatsioon ja milleks teda kasutatakse? Erinevalt propagandast, mis üritab kedagi panna midagi uskuma, siis desinformatsioon taotleb vastupidist. Tekitada olukord, kus keegi ei usu enam midagi, eriti oma riigi kohta.

USA’s vändatud film keskendub mõistagi USA enda kohta käivatele näidetele. Alates jubamainitud AIDSI juhtumist kuni viimatiste presidendivalimisteni, alates esimestest katsetest valitsuse tasemel midagi selle inforündega peale hakata 1980’tel kuni nüüdsete sotsiaalmeedia vastutuse arutlusteni.

Mis on muidugi meie vaatenurgast vahva, on see, kuidas näidatakse Ida-Euroopa suuremat ja asjakohasemat vastutegevust: Ukraina, Tšehhi, Leedu, Läti ja Eesti pidevat ja professionaalset paljastustegevust, mis kulutab nürimaks Lääne vastu suunatud infosõja relva.

Kaks esiletõstet
Võibolla kaks momenti, mida tasub selle filmi juures esile tõsta ja meelde jätta. Esiteks see, et vene eriteenistuste inimeste üks tööülesanne oli ja on kulutada vähemalt 25% oma ajast erinevate desinformatsiooni ideede väljamõtlemisele. Eesmärgiks kõigil neil vaid üks: süvendada sihtriikides olemasolevaid lõhesid, ajada sealsed inimesed tülli omavahel ja külvata umbusaldust.

Teiseks need 7 momenti, mis moodustavad vene infosõdurite tööriistakasti. 1) lõhede otsimine, 2) Suure Vale loomine, 3) vale segamine tõe osakestega, 4) enese osaluse varjamine „teiste allikate“ taha, 5) kasulike idiootide leidmine ja rakendamine sihtriigis, 6) vahelejäämise korral kõige külm ja küüniline eitamine, 7)pika mängu mängimine (tilk uuristab kivi).

Muidugi on sellel filmil ka üks viga küljes. Selline viga, mis osal publikust tekitab automaatse tõrjereaktsiooni, paneb karjuma ja kätega vehkima. See viga on Donald Trump. Ühest küljest küll kiidetakse Trumpi, kes erinevalt Obamast midagi ka Venemaal lähtuva infosõja suhtes midagi ette võtab. Kuid teisalt näidatakse ka Trumpi kui kõige eitajat, Trumpi kui kasulikku idiooti, Trumpi kui lootusetut valetajat jne. Õnneks toimub see filmi lõpus, nii et ehk kannatab ka see kompulsiiv-obsessiivne osa publikust vähemalt enamikku ära vaadata.

Aga üldiselt – selles kirjatükis ei katnud ma mõistagi kõiki detaile. Seega soovitan teil endal vaadata. Ning soovi korral võtta ka seda kui ühte info-operatsiooni.

No comments: