Wednesday, March 11, 2020

Alternatiivitu alternatiiv-reaalsus


AK küsis, mina vastasin
---
Mis on Putini plaan? Miks ta seda teeb?
Ei tea. igaüks kes ütleb, et ta teab mis on Putini plaan, kas ajab pehmelt öeldes pada või siis lihtsalt spekuleerib.

Poleks õige öelda, et Putin on kaotanud sideme reaalsusega. Ta lihtsab elab omas reaalsuses, millel puudub tagasiside nö päriseluga, sinna esitatakse alt üles tagasisideme asemel täpselt selliseid andmeid, mida ülevaltpoolt küsitakse.

Ja vat selles Putini reaalsuses pole Putinile alternatiivi, sest ainult tema suudab ellu viia ajaloolise missiooni, milleks on ajaloolise õigluse taastamine, Venemaa suurriikliku rolli taastamine. Selleks on vaja ressursside konsolideerimine, siseriikliku poliitilise elu hoidmine karmi kontrolli all ning välispoliitiline jõunäitamine.

Kas see ongi tema muudatuste lõppeesmärk?
Siin on kaks eesmärki, üks on üldine ja teine isiklik. Üldine ongi selle suur-riikliku rolli taastamine, isiklikult aga ajalooõpikutesse minemine selle rolli taastajana. Täna toimus selle isikliku plaani mõttes rituaalne akt, kui Duumasaadikud piltlikult öeldes viskusid Putini ette kummuli, paludes valitseda jätkuvalt.

Milline võiks olla Putini plaan 16 aastaks?
Selle kohta mul puudub vastus ja vaevalt et ka Putinil endal mingit detailset plaani on. See kontor, millest ta pärineb – KGB – on hea situatiivses reageerimises ja taktikalise mängu mängimises, kuid mitte strateegilises planeerimises.

Kas Venemaad ootab ees mingi stagnatsioon?
Poliitilise süsteemi mõttes on see stagnatsioon juba saabunud, isegi kui siia luuakse mingi uus element Riiginõukogu näol, siis see ei muuda suurt plaani. Majanduslikus mõttes on see stagnatsioon samamoodi ammu kohal, kõik jutud nö naftanõela otsast maharonimisest on osutunud vaid jutuks. Üks väheseid valdkondi kus seda stagnatsiooni on suudetud vältida, on sõjaline, selle näitajaks on kasvõi praegune tegevus Süürias.

Kuidas venelased Putini edasivalitsemise vastu võtavad?
Selle mõõtmiseks puuduvad meil vahendid, usaldusväärset sotsioloogiat harrastavad ainult need struktuurid, millele me ligi ei pääse. Võib aga olla üsna kindel, et suurele osale on Putini jätkamine kui stabiilsuse märk vastuvõetav. Neile, kes sooviks protestida, saab hetkel kõik kraanid hõlpsalt kinni keerata koroona-viiruse vastase eriolukorraga.
---
intervjuu AK'le on järelvaadatav siin

No comments: