Wednesday, May 27, 2020

Pool aastat ÜRO JN eesotsas

ETV+ soovis rääkida sellest, mida on Eesti teinud selle poole aasta jooksul, mis ta on olnud ÜRO Julgeolekunõukogu koosseisus ning nüüd ka seda juhtinud.

Üldjoontes: Eestile langes ülesanne seda struktuuri juhtida äärmiselt keerulisel ajal, kui lisaks "tavapärastele" kriisidele ja sõdadele tuleb praktiliselt kõigil liikmesriikidel seista silmitsi COVID-viirusest põhjustatud kriisiga.

Iga kriis on aga ühtlasi ka võimalus ning seda võimalust kasutas Eesti võrdlemisi edukalt. Kuna tänu liikumispiirangutele pidi tippkohtumisi korraldama kuidagi teisiti nii ehk naa, siis õnnestus Eestil lüüa mitu kärbest korraga.

Eesti viis neid istungeid ja kohtumisi läbi nö Eesti moodi ehk üle veebi. Ning mis veelgi efektsem, sel moel õnnestus ka korraldada ÜRO JN esimene arutelu küberjulgeoleku teemal. Nii et saavutati topelt-efekt: esimest korda "küber"kombel ja esimest korda küberteemal, mis võimendas tähelepanud ja osalemissoovi.

Nagu ikka sellistes formaatides, siis aega jäi armetult väheks, enamik ettevalmistatud küsimusi-vastuseid jäid katmata. Kuid seda enam tänan ma kõiki, kes aitasid mul ette valmistuda sel minu jaoks mitte igapäevaselt teemal!

Saatejupp on nähtav siit, samast on tehtud ka kuvatõmmis

No comments: