Tuesday, June 30, 2020

Ülevenemaaline Krimm


Praegu Venemaal toimuv põhiseadus-palagan on sisuliselt kriminaalse ühisvastutuse loomine. Sellise olukorra kujundamine, kus kõik koos ja igaüks eraldi saab olema seotud ühise kuriteoga – põhiseaduse vastase põhiseadusemuudatusega.

Jälgides kogu seda veidrate teadete voogu, kus elanikkonnalt kogutakse avameelse häälteostmisega ja kõiki protseduurireegleid rikkudes toetust, korraldades „valimisjaoskondi“ autopagasnikutes ja suvaliste kändude peal, ilma igasuguse valimisvaatluseta ja privaatsuseta, hakkas tunduma, et kuskil olen ma seda kõike juba näinud.

Ja siis plahvatas – aga muidugi – see on ju Krimmi nn referendumi korraldamine üleriiklikul skaalal. Teadlikult ebalegitiimne protsess, millele omistatakse juba ette õigusloomeline silt. Sihikindel võltsing, millega juba ette vehitakse kui sõjanuiaga: „rahva arvamus kui ülim tahe“. Riiklikku suveräänsust üle põlve murdev äärmus-populism.

Teadlik rikkumine
Referendumitega ja igasugu muude hääletamistega on selline häda, et siin on kogu rõhk protseduuridel. Kui asi toimub reeglite kohaselt, on tulemus legitiimne. Kui reegleid on rikutud, siis tulemus pole legitiimne. Nii lihtne see ongi.

Need reeglid on üsna üldarusaadavad, toon neist hetkel välja kaks. Esiteks – kas hääletuse eel oli kõigil huvigruppidel võimalik vabalt ja ühetaoliselt oma seisukohti tutvustada (näiteks agiteerida nii plaanitava otsuse poolt kui vastu). Teiseks – kas kogu protseduur alates nimekirjade koostamisest, hääletamisprotseduurist kuni häältelugemiseni on toimunud läbipaistvalt ja kõigi osapoolte vaatluse all.

Venemaa praeguse põhiseaduse-muudatuse paketi vastu agiteerimine on pehmelt öeldes keeruline. Valimisvaatluse korraldamine nädal aega kestva ja suvalistes kohtades, sh kodudes toimuva hääletamise tingimustes on täiesti teostamatu. Tuletage nüüd korraks meelde Krimmi juhtumit, nii vastuagiteerimise kui valimisvaatluse osas, kas tuleb midagi tuttavat ette?

Nii saabki olema
Avameelsest ja häbitust häälte-ostmisest ma ei hakka isegi põhjalikumalt rääkima. Rahaliste ja esemeliste preemiate lubamine valimistel osalemise eest – see on lihtsalt piinlik.

Ja täpselt samamoodi nagu Krimmi järel plaanib Kreml ka nüüd kala näoga tuima panna. Igale võimalikule küsimusele „kas see kõik oli ikka seaduslik“ vastata – aga rahvas tahtis nii!

Ehk siis tulemusena me näeme, kuidas Venemaa praegune režiim murrab tuimalt mitte ainult rahvusvahelise õiguse, vaid ka omaenda põhiseaduslikke norme. Teeb seda avalikult, küüniliselt ja häbematult kõigile otsa vaadates küsimusega: „Aga mida te selle osas peale hakkate? Mitte midagi? Nii me arvasimegi!“

Kokkuvõtvalt – Kremli pragune meeskond näitab, et plaanib nüüd ja ka edaspidi saavutada kõike endale meelepärast täpselt selliste meetoditega, nagu parasjagu heaks arvatakse. Kõikvõimalike reeglite, sh rahvusvahelise õiguse järgimine on nõrkadele.

---
lugu ilmus siin, samast tehtud ka kuvatõmmis

No comments: