Sunday, September 27, 2020

Ülbitsevad võimumängud

Võimukandja ajab suust teadlikku iba välja, alluvad vaatavad talle vaimustunult silma sisse ja plaksutavad innukalt. Mõlemad pooled teavad, et see on vaid osa võimumängust, et sellega ülemus kehtestab end. Ja teavad sama hästi, et kogu see õhin kaob ning muutub vastasmärgiliseks samal hetkel, kui praegu ülemuse positsioonis olev inimene satub alluva kohale.

Prantsusmaa president sattus raevu peale vene kolleegi kõnet. Venemaa president Vladimir Putin üritas talle seletada, et Aleksanr Naval’nõi mürgitas ennast ise, mustamaks Venemaad. Emmanuel Macron, kellel on kombeks endast arvata kui Euroopa suurest mõtlejast, tajus seda aga alandavana. Misõttes tullakse teda nii labaselt hanitama? Tema pole ju mingi vene talupoeg, kes peaks leppima ülbe ja läbipaistva valetamisega.

Toimuv on suurepärane illustratsioon sellele mentaliteedile, vene võimude suhtumisele ümbritsevasse. Põlglik ja üleolev, oleks vist kõige täpsem üldistus. Olgu siis oma rahvas või naabrid – kes nad sihukesed on? Kuna minu käes on võim, siis mina ka otsustan, kuidas ma käitun, kõigi teiste ülesanne on olla kas innukalt kaasakiitev või siis vähemalt sama innukalt vait. „Krimmi ei anna Ukrainale mitte keegi mitte kunagi tagasi. Aamen.“ – tüüpiline näide innukast holoplikust kaasakiitmisest.

Hea kamraad, kellega seda teemat arutasime, tõi säärase võrdluse: „Mulle tundub, et see telefonikõne näitab midagi ka Putini Aasia mentaalsuse kohta.

Elades N Liidus ja Moskvas 80-90ndatel nägin, et paljude venelaste ja nõuka inimeste jaoks on Lääne turistid "rikkad, ilusad, ja huvitavad", kuid samas ka "naiivsed, rumalad, ja lihtne trikitada ning alt tõmmata". Putinil on Sheremetjevo lennujaama voi Tallinna sadama taksojuhi mentaliteet. Nähes soomlast voi lääne inimest, tuleb ta alt tõmmata. See on ilmselt Aasia mentaliteet suhtes välismaalastesse, kes kohalikku elu olu ei jaga. Putinil on sama suhtumine Macroni ja Merkelisse, Trumpi, jt Lääne maailma liidritesse.

Putin on mõnes mõttes nagu Vene/Aasia Rehepapp kes trikitab ja neid keda vajalikuks peab alt tõmbab: naabrimehi, mõisnikke, musta katku, surma, vanakuradit, ja kaudselt isegi jumalat.“

Rehepapp on meie mõisteruumis siiski pigem sihuke positiivne tegelane, mistap ma jääks siiski postsovetliku ülbe ülema võrdlus juurde. Vene keeles kõlab see nii „я начальник - ты дурак. Tы начальник - я дурак.“ Tõlgituna-laiendatuna tähendab see siis seda, et kui mina olen ülem, oled sina loll ja vastupidi. Ehk siis vastastikku teadvustatud rollimäng, kus ülemus kehtestab end läbi teadlikult lollide ja nõmedate juttude-käskluste, mida alluv peab õhinal täitmiseks võtma.

Sama käitumismuster on näha ka Valgevenes, kus hullunud diktaator oma rahvast kumminuia abil vägistab, väljendades sõnaselgelt: „kes on see jultunud rahvas, kes julgeb mõisahärra vastu sõna võtta? Võtke nad kinni ja andke mõistatallis rooska!“

Kõlab alandavalt ja vaba inimese jaoks vastuvõetamatult? Aga vat nüüd siis tuletage meelde loo alguses mainitud Macroni reaktsiooni Putini jutu peale. Rollimängu eripära on see, et see toimib ainult juhul kui mõlemad pooled mängivad kaasa. Kas Euroopa peab seda kaasa mängima? Ma väidan ja loodan et mitte.
---
lugu ilmus siin
---
pilt võetud siit

No comments: