Thursday, February 4, 2021

Kas Putin kardab?

Kas Putin kardab?

Lühike vastus: jah. 

Veidi pikem vastus: ma ei oska öelda, kas Putin kardab Naval'nõid kui sellist. Küll aga kardab ta muutust kui sellist. Muutust, mille läbi teda võidakse võimult tõrjuda. 

Nagu iga liiga kauaks võimu külge inimene, nii näeb ta ennast võimu instrumendina, selle kõige õigema kandjana. Juhul kui see instrument võtta süsteemist välja, siis on ju kõik halvasti.

Mis saab Venemaa opositsiooni liikumisest? 

Välisvaatlejatel on tihti ülelhtsustatud ekslik ettekujutus, et Venemaal on olemas opositsioon üks tükk ja Naval'nõi on selle vaieldamatu liider. See pole nii. Opositsioon on väga eripalgeline ning paljud neist on sügavas erimeelsuses Aleksei Naval'nõiga.

Kuid teisalt on Naval'nõi kui katalüsaator, ajend tulemaks välja, väljendamaks oma rahuolematust. Ja see rahuolematus ei ole tekkinud mitte Naval'nõid vangistamisest, vaid mh ka pandeemia poolt tekitatud surutisest.

On opositsioonil täna mingitki lootust Putin / tema jüngrid kukutada? 

On olemas võimalus, et opositsiooni hääl on piisavalt vali. Mitte Vladimir Putini kõrvade jaoks, vaid Venemaa eliidi jaoks. On olemas võimalus, et Venemaa eliit saab aru, et rahvas ja Putin on omavahel tülis ja mõistlik oleks see tüli lahendada selle läbi, et Putin võimult kõrvaldada. See on praktiliselt ainuke võimalus.
---
intrvjuu on järelvaadatav siit, samast on tehtud ka kuvatõmmis

No comments: