Saturday, May 29, 2021

Rakenduslik võidu-hullus

9.mai on küll selleks korraks möödas, kuid võiduhullus mitte. "VÕIDU"-silti on viimastel aegadel kruvitud ükskõik mille külge, alates heategevuslikust kurgi-jagamisest sügisel kuni puudeistutamiseni kevadel.

Seekord siis kuulutati välja aktsioon "sammuda Berliinini", mille sisuks on tegelikult kehalise aktiivsuse, täpsemalt jalgsi kõndimise propageerimine.

Esmapilgul võib taoline ogarusele lähenev agarus panna kulme ja õlgu kehitama. Et no miks? Et no kas kujutate ette, kui Saksamaal kuulutataks samamoodi välja mingi-misiganes-üritus deviisi all "drang nach osten" või "proovime uuesti"?

Tegelikult on selle taga väga lihtne konjunktuurne arvestus. Kui on olemas ressurss, siis seda ka kasutatakse. Kuna õhus võbeleb riiklikult soositud sõjakas vaimustus, siis saab taolise sildi külgekleepimise kaudu edendada nii oma üritust kui tõestada ennast "patriootliku asja ajajana".

Miks ma selle sõna patriootlik siinkohal jutumärkidesse tõstan? aga müriaadi pisikeste asjaolude tõttu. Nii näiteks konkreetses kõnniaktsioonis osalemiseks tuleb oma nutiseadmesse (mitte-kodumaisesse) tõmmata App-store või Google-play keskkonnast (mitte-kodumaisest) vastav plugin (mitte-kodumaine). ja siis sooritada kollektiivne patriootiline kõnniakt.

Kui patriootiline/kodumaine kõigil neil patriootilistel kõndijatel seljas-jalas-kõrvas on, ei taha isegi spekuleerida. Noh umbes nagu padu-patriootilised "Ночные волки", kes sõidavad oma sõjakas-patriootilistele näidiaktsioonidele peamiselt Harley Davidsonidel.

Ah et mis see meisse puutub? Vägagi puutub. Kui panete kaardile vaadates tähele, siis meie jääme taolisele patriootilisele tungile lihtsalt tee peale ette. Nii näiteks hiljutise Võidupüha eel korraldasid needsamad "ööhundid" sõidu Saksamaalt Venemaale. Jaa-jaa, Saksamaal elavad vene padupatrioodid sõitsid korrakse Venemaale, osalemaks patriootilistes aktsioonides. Kuna nende kolonni läbi Läti ei lastud, siis nad sõitsid läbi Eesti. Ja "murdsid läbi", nagu nad ise uhkusega teatasid.

No comments: