Monday, June 21, 2021

Stalin-Lenin-Puškin

"Nimetage palun 10 kõigi aegade ja rahvaste väljapaistvamat inimest"

Õige vastus venemaalaste meelest on Stalin, Lenin ja Puškin.

Esimene välismaalane on 9.kohale jäänud Albert Einstein. Brežnevi järel, muuseas. Aga see-eest veidi kõrgemal kui Mendelejev. TOP-20 hulka mahuvad veel kaks muulast: Napoleon 18. ja Hitler 20.kohal

Omaette huvitav on, et iga viie aasta tagant avaldatav reiting tõstis Vladimir Putini Krimmi järel (2017.a) 34 punktiga kolmandale kohale, siis nüüd on ta 15 punktiga viiendal kohal.

Märkimisväärne on selle, alates 1989.a kestva uurimisprogrammi nimi: "Советский человек" (Nõukogude inimene). Uuringut läbi viiva Levada keskuse juhi Lev Gudkovi kommentaari lühikokkuvõte: "uurimuse mõte on kaardistada meie inimeste mõttemaailma struktuuri ja mahtu. Selles ruumis domineerivad tsaarid ja diktaatorid, oma koht on ka meie vaenlastel. See on nõukogude ja vene suur-riikliku meelsuse lühikokkuvõte"
---
Gudkovi kommentaar täies mahus tõlgituna, sest see on seda väärt: "Küsimused „kõigi aegade ja rahvaste silmapaistvate esindajate“ kohta on osa uurimisprogrammist „Nõukogude inimene“, mis kestab alates 1989.a. Selle mõte on määratleda kultuurilis-ajaloolise mälu maht ja struktuur, kirjeldada venemaalaste jaoks oluluste sümbol-nimede astmestik. Suures osas on see loetelu tsaaridest, diktaatoritest, peasekretäridest, väejuhtidest, poeetidest, kirjanikest ja teadlastest. Omamoodi peegeldus kooliprogrammist, kuhu mahuvad ka mõningad meie rahvusteadvuse jaoks olulisimad vaenlased kahest Isamaasõjast - 1812 ja 1941-45 aastate omadest. See on nõukogude ja vene suurriikluse ajaloo lühikursus.

Selle Panteoni struktuur pole sisuliselt muutunud – nõukogudeaegsed sümbolnimed alates Leninist ja Stalinist (teised bolševikud-revolutionäärid on kollektiivsest mälust kaduda jõudnud) kuni kõige tuntuma väejuhini Žukov nõrgenevad, kuid nende asemele ei tule uusi. TOP-20 hulka pole lisandunud uusi sümbolfiguure alates 1989.a (iga kord nimetavad vastajad kokku u 300 nime, kuid nende seas pole konsensust, esineb päris palju üksikuid nimetamisi). Veelgi enam, viimatine küsitlus näitab selle mõttevälja degradeerumist – nimetatute arv on võrreldes 2008.a kahanenud 1,6 korda. Võimalik, et see on tugevneva tsensuuri ja vägisi juurutatavate „traditsiooniliste väärtuste“ tulemus. Võimalik aga et tegu on ka massiteadvuse primitiviseerumisega, uuenduste allasurumisega, mis on iseloomulik autoritaarsetele režiimidele."

No comments: