Sunday, June 25, 2023

Putin, kes hüüdis „hunt“

Te ilmselt teate kõik seda lugu karjapoisist, kes hüüdis „hunt!“. Kui külarahvas appi jooksis, siis selgus, et hunti pole. Peale mitmendat korda külarahvas loobus ja kui hunt tegelikult tuli, siis polnud abilisi enam kuskil.

Eile hüüdis Venemaa presidendi rolli täitev mees „reetmine!“ Tegi seda veidi abitult ja saamatult, mainides sinna juurde Ukraina sõja kontekstis kolme sõna: Novorossia, kaotus ja kapitulatsioon.

Reetmisena esitleti militaar-lavastust nimega „õigluse marss“, mida etendas Prigožini eraarmee, tuntud ka kui Wagneri grupp. Seni välisriikides, viimati Ukrainas tegutsenus Wagner ületas sõna otseses mõttes piiri, sisenedes relvi täristades Venemaale. Ning mitte lihtsalt sisenes ja läks nagu nuga võist läbi mõttelistest katsetest teda peatada, vaid hävitas selle käigus ka Venemaa regulaar-armee kallist lennutehnikat sellises mahus, mida mitmetel väiksematel riikidel pole isegi välja panna.

Päeva lõpuks keeras see militaartsirkus oma telgid kokku ja teatas mingitest saavutatud kokkulepetest. Seejuures kokkuleppija või siis kokkuleppe vahendaja olla olnud Aleksandr Lukašenka, ühe teise riigi presidendi rolli täitev tegelane.

Selle peale haihtus sõjauudistest kuumaks köetud suveõhtu õhku ka sõna „reetmine“ ning isegi lubatud kriminaalsüüdistused Prigožini jt vastu olla tühistatud.

Mis iganes ka polnud selle manöövri motiivistik ning osatäitjate saadud kasu, kuid Vladimir Putini nimeline nähtus sai tõsise mainekahju. Ta kas teadis, et hunti / reetmist ei olnud ning karjus tühja – ja järelikult õõnestas enda tõsiseltvõetavust. Või ta ei teadnud seda ning seega näitas, et ei kontrolli olukorda ja saavutas sama õõnestava efekti.
---
lugu ilmus siin

No comments: