Monday, December 21, 2009

Разбор полётов: kliimakonverents

Kõigepealt seletan, miks eelmine kord mind eetris polnud. Kaks korda kuus toimuv saade salvestati eelmine kord sel hetkel, kui viibisin Moldaavias. Proovisin küll Chisinau NATO infokeskusest Skype kaudu kaudu stuudioga ühendust saada, kuid see katse nurjus. Kuna teemaks oli Ukraina ja EL XIII tippkohutmine, siis oli stuudios Harri Tiidole seltsiks Ukraina suursaadik Eestis T.E. Hr. Pavlo Kiriakov ning saade toimus ikkagi õnnelikult ja ehk isegi paremini kui koos minuga :)

Seekord on aga teemaks kliimakonverents Kopenhaagenis. Kuigi mina ütleksin, et ärikonverents. Sest põhiline, mille ümber jutt käib, on nn kasvuhoonegaaside paiskamine atmosfääri. See aga on seotud eelkõige tööstusega. Heitgaasivaba tööstust, eriti suurtööstust ei saa olemas olla põhimõtteliselt - kasvõi seetõttu, et igasugune tootmine on seotud energiakuluga, energia tootmisel praeguste tehnoloogiate juures vabaneb aga gigakogustes süsihappegaasi.


Ehk siis jutt käis tööstuspoliitilisest vahendist, mille abil pannakse paika konkurentsireeglid lähiaegadeks.

Need riigid, kes juba omavad arenenud majandust ja tööstust, moderniseerivad pisut oma tehnoloogiat, vähendavad saastet ning saavad boonusena uuenenud tööstuspargi, konkurentsivõimelise majanduse aluse.

Need riigid, kellel seda kõike aga veel pole - nn arenguriigid või kolmas maailm - peavad kah vähendama ehk siis teisisõnu ei saa hakata tööstustoodangu turule ronimagi. Nüüd nõuavad nad selle eest endale kompensatsiooni ning vana maailm on valmis tulevased võimalikud konkurendid kinni maksma ehk turult ette välja ostma.

Saates on muidugi juttu muustki. Kel huvi, saab kogu eetritunni kätte siit (saade algab u 5.minutist), hiljem kolib salvestus arhiivi.
Selle aasta viimases stuudios olid KT, Harri Tiido ja Jevgenia Garanža.

No comments: