Wednesday, October 30, 2013

Gruusia presidendivalimised on küll läbi, kuid peamised küsimused on veel vastamata.

Valimistulemused (seni küll veel mitte lõplikud*) pakkusid mitu üllatust. Esiteks, kõik lõppes esimese vooruga, praeguse peaministri Ivanišvili partei Gruusia Unistus esindaja Giorgi Margvelašvili sai u 64% häältest. Teine üllatus oli madal valimisaktiivsus - valimiskastide juurde tuli alla poolte kodanikest. Kogu protsess jättis kohalviibinute sõnul ootamatult rahuliku mulje, samas kui oleks võinud oodata tulist vastasseisu.

Toimunut saab ilmselt seletada järgnevalt. Esiteks, grusiinidel polnud enam seda "kõigest kõrini" tunnet, mis valdas neid 2004.a, kui valimisaktiivsus oli u 80%. Järgnevatel, 2008.a presidendivalimistel jäi see 56% kanti ning nüüd siis ca 48%. Teiseks - valijad ei saanud ilmselt aru, keda ja miks nad pidanuks hääletama, sest võitjaks osutunud õppejõud Margvelašvili olnd kaugeltki nii tuntud kui tema peamine vastaskandidaat Davit Bakradze, korduvalt ministritoolil istunud pikaajaline poliitik. Paljud oleks ilmselt valinud Ivanišvilit, aga ... see koloriitne meees lubab nüüd üldse ametist lahkuda.

Peamised küsimused on aga ikkagi vastuseta. Esiteks, mis ikkagi saab Saakašvilist? Nö tsiviliseeritud variandi kohaselt lahkuvad endised presidendid auväärsetele, ehkki teisejärgulistele ametitele, või hakkavad raamatuid kirjutama ja loenguid andma. Gruusias selline kogemus seni puudub ning leidub ka neid, kes sooviks Saakašvili hoopis kohtu alla anda seoses süüdistusega endise ministri Zurab Žvania surmas.

Ja teine küsimus - mida teeb ikkagi mees, kes on suutnud Gruusia poliitilisel maastikul korda saata imesid ehk praegune peaminister Ivanišvili. Kui ta taandub ametist ja asub nt üles ehitama Gruusia kodanikuühiskonda (nagu on jutuks olnud), siis võib see viia praeguse koalitsiooni lagunemiseni ja uute poliitiliste mullistuste tekkimiseni. Kui ta aga vastupidiselt ootustele jätkab peaministrina (kelle kätte koonudb seoses põhiseaduse muutusega suurem võimutäius), siis on suur oht kaugeneda demokraatiast. Kui siia juurde liita veel repressioonide laine oht, mis võib tabada praegust presidenti ja tema meeskonda, siis võib Gruusia nö parketikõlbulikkus Euroopas suurde ohtu sattuda.

Kokkuvõtvalt - valimiste vaheeksami läbis Gruusia üllatuslikult rahulikult, kuid küpsustunnistuseni on Gruusial liikuda veel oi kui kaua.

-----------
* lugu valmis 28.sept  BNS tellimusel. pilt võetud siit

No comments: