Friday, August 12, 2016

Anton Vaino vaikne tähelend


Venemaa presidendi administratsioon on midagi superministeeriumi sarnast, mis kontrollib ja kureerib kõike. Sisuliselt toimub siit kogu riigi juhtimine, ilma AP's (nagu seda venekeelse lühendine märgistatakse) kooskõlastamiseta ei saa toimuda midagi vähegi olulist.

AP juht on mitte-ametliku hierarhia järgi sisuliselt mees number number kaks riigis, ehkki ametlikult jääb selleks mõistagi peaminister, seejärel parlamendi mõlema koja spiikrid jne. Kuna Venemaa on rõhutatult ühe-mehe-juhitav riik, siis tema kontor kuraatoriks nii ministeeriumitele kui ametkondadele, kirikule kui kodanikuühiskonnale, valimiskomisjonile kui ... ausalt öeldes on raske nimetada valdkonda, mida sellest ei juhitaks või vähemalt jälgitaks.

Nüüd sai selle kontori juhiks Anton Vaino, seni avalikkusele vägagi vähe tuntud mees. Vaadeldes tema ametiteed, saab järeldada ülimat lojaalsust juhile. Presidendi administratsioonis on ta alates 2002. aastast, liikudes koos Putiniga vahepeal peaministri kantseleisse ja hiljem presidendi omasse tagasi.

Loomulikult tekib paljudes peades küsimus, et kas nüüd kui "meie mees" on nii kõrgel kohal, võiks see tuua ka mingeid positiivseid muudatusi Eesti jaoks? Mina seda siiski ei näe, kuna Vainot pole kordagi ega mingis kontekstis mainitud kui otsustajat.
-----------
ligikaudu selliste sõnadega sai vastatud EPL ja Delfi küsimustele, vastavd lood on näha siin ja siin.
-----------
pilt võetud siit

No comments: