Wednesday, November 15, 2017

Vabad ja võistlevad valimised?


Küsimus: Vähem kui poolaasta pärast toimuvad Venemaal riigipea valimised. Oma soovi presidendivalimise kampaania osalemise kohta avaldasid tänase seisuga 17 inimest, nende hulgas on palju persoone kes hoidsid enda poliitikast eemal (näiteks telesaadete juhid jne).
Küsimus on selline:
Miks Teie arvamuse järgi niipalju inimest kandideerivad Venemaa presidendi ametikohale, kui selge on, kes jälle saab presidendiks?

Vastus:
Siin võib välja tuua kolm selgitust: objektiivse, subjektiivse ja ratsionaalse.

Esiteks – objektiivselt võttes on Venemaa alati hoolitsenud demokraatliku illusiooni loomise eest, seekord on selle mänguga kaasaminejaid lihtsalt tavapärasest rohkem. Kandidaatide rohkus on osa sellest legitimeerimise mängust, mis on seekord kaldub lausa naeruväärsusesse.

Teiseks – iga osaleja seisukohalt on enda ülesseadmine kandidaadiks turvaline ja garanteeritud võimalus tõmmata endale tähelepanu, omamoodi ühiskondlik-poliitilise kapitali kogumise võimalus. Hiljem saab seda kapitali konverteerida juba muude projektide tarbeks.

Kolmandaks – võimude seisukohalt on tegu pragmaatilise eksperimendiga. Kuna tegu saab olema Putini viimase ametiajaga, siis saab katsetada nö maatriksit, erinevate kandidaatide läbimisvõimet (vene keeles prohodimost’) järgmiseks korraks.



lugu ilmus siin



pilt võetud siit

No comments: