Thursday, April 12, 2018

Kas proxy-sõjast saab otsene kokkupõrge?

USA lubab anda raketilöögi Süüria pihta, Venemaa sellele vastata juhul kui vene sõjaväelased peaks pihta saama. Kas sellest võib alata täiemahuline sõda?

Praegu toimub kahe alfaisase vastasseis, mõlemad võtavad võimalikult ähvardavamaid poose. See on nö kokkupõrke mäng, kus see, kes esimesena kõrvale pöörab, jääb kaotajaks.

Oletan aga et see lahendatakse nii, et mõlemad pööravad veidi kõrvale, säilitades seejuures näo. USA annab löögi kuhugi sinna, kus teadaolevalt pole vene pagunikandjaid või muidu instruktoreid. Venemaa teeb selle peale näo, et midagi pole juhtunud. Juhul kui isegi hukkub mõni Venemaa kodanik ... noh see pole Moskvale esimest korda kõike eitada.

Ühest küljest ei saa Vladimir Putin Süüriast lahkuda, see on muutunud tema jaoks oluliseks ja toimivaks tööriistaks mitme ülesande lahendamisel. Samamoodi ei saa Donald Trump jätta reageerimata nn "punaste joonte" ületamisele, sest siis ta oleks liiga oma eelkäija moodi.

Teisalt aga sõdib Venemaa niigi kahel rindel - Ukrainas ja Süürias, kolmandat ja suurt sõda USA'ga ta endale lubada ei saa. Suhted kahe riigi vahel on erakordselt teravad, kuid USAl on võimekust seda vastasseisu jätkata veel pikalt, Venemaal aga mitte väga.

Kõigest sellest sai räägitud TV3 Seitsmestele uudistele, vastavat lõiku näeb siit, samast tehtud ka kuvatõmmis.

No comments: