Thursday, February 7, 2019

Autoriteetide kadumise aeg


Vertikaalne hierarhiline elukorraldus on lagunemas. Lühemalt pole kõike toimuvat kokku võtta vist võimalik. Mida ma selle all silmas pean? Toon alustuseks vaid mõned näited.

Nö teaduspõhise meditsiini autoriteet on surve all. Selle asemele ja kõrvale ilmuvad üha uued alternatiivipakkujad alates MMS ja TRS joojatest kuni kristallide ja inglite väe jutustajateni. Sest noh, teate ju küll, need valgetes kitlites arstid on kõik ravimitööstuse palgal!

Harjumuspärase pabermeedia tõsiseltvõetavus muutub üha küsitavamaks. Suur osa endisest lugejaskonnast läheb kas mujale portaalidesse või lülitab end üldse uudise-tarbimisest välja. Sest eks need peavoolumeedia kirjatsurad on ju propagandistid.

Muudatused alt kuni ülesse välja

Mis on saanud õpetajate autoriteedist? Igaüks võib ilmselt rääkida näiteid sellest, mis toimub koolides. Traditsiooniliste religioonide kõrvale pole vist iial varem kerkinud sellisel mühinal alternatiisest vaimuväest pajataid.

Või mis neit pehmetest asjadest rääkida. Riigi enda vägivallamonopol, kõigi hierarhiate ema, on kõikuma löönud – siit ka kõik need värvilised revolutsioonid ja muud araabia kevaded kuni Venezuelani välja.

Ja isegi üldine maailmakorraldus vangub. Seni ülivõimuna toimetanud USA tõmbab siin ja seal juhet seinast välja, pannes küsima, et kelle huvides see ümberjagamine käib. Kui maailmapolitseinik uinub, siis kasutavad võimalust kõik need, kes on pikalt oma võimaluste akent oodanud.

Horisontaalne üleminek
Ehkki mõned ülaltoodud näited võivad panna õlgu kehitama ja ütlema, et kõike seda on ju varemgi toimunud, on siiski täheldatav pika-ajaline tendents. Vanade hierarhiliste sturktuuride kõrvale on üha enam muutumas oluliseks horisontaalsed võrgustikud, mille kooshoidvaks tsemendiks on uued infotehnoloogilised kanalid.

Mõneti näib kummastav, kui palju ressursse kulutatakse tegevpoliitikute poolt sellele et taas-kindlustada vertikaalset maailma. See sarnaneb üha enam sooviga muistse maadeavastaja kombel kinnitada mäe otsa oma lippu, andmata endale aru, et tegu on jäämäega.

Sellest kõigest tuleneb kaks tõdemust. Esiteks – pikas perspektiivis võidab see, kes suudab parimal moel ära kasutada horisontaal-nihke mehhanisme. Teiseks – lühikeses plaanis võidab muudatuste ja segaduste ajal alati see, kes lubab püsimise turvatunnet.
---
lugu ilmus siin, samast tehtud ka kuvatõmmis

No comments: