Wednesday, February 20, 2019

Putini aastakõne

Vladimir Putini eilne kõneakt oli suurepärane. Kui hinnata seda omaette sooritusena, siis peaksid ilmselt kõik kohtunikud panema 10 punkti kümnest. Energiline, tulevikku vaatav, lahendusi pakkuv. Omasid hoidev ja vaenlasi ründav. Helde ja riigimehelik.

Kui aga panna asi konteksti, siis on pilt pisut teine. Nii pehmelt öeldes. Kontekst järgmine: Putini reiting on langemas, võim lubjastumas, ressursid üha napimad.

Languse üks päästikuid on pensionireform, mis tuli vastu võtta mitte hea elu, vaid vananeva elanikkonna ja vähenevate tulude tõttu. Kuidas seda olukorda lahendada? Vaja on tõsta sündivust! Seetõttu kuluski pooleteise tunni pikkusest kõnest esimene pooltund ja veidi pealegi perepoliitikale. Tõsta toetusi, vähendada koormisi. Panna sisuliselt kogu noore pere elu sõltuma laste arvust - kui järeltulijaid on palju, siis kustub eluasemelaen ja paraneb elujärg. Suurepärane plaan, kas pole?

Ilma igasuguse irooniata, absoluutne enamik ettepanekuid kõlavad kui sissejuhatus helesinisesse ellu. Tekib ainult kaks küsimust - miks sama mees pole kõike seda teinud juba varem ning kuskohast võtta kogu selleks iluks raha? Eile õhtuks ilmus juba rahandusministri esmane hinnang, et seekordse lubaduste hunniku hinnasilt on u 150 mlrd RUB.

Kui kõne esimene pool oli sihitud elu nö pehmemale poolele, siis lõpupoole lükati hagu alla karmima maailma pooldajate vaimustuseleegile. Otsesõnu öeldud ähvardused USA aadressil ja mõnitused tema liitlaste kohta, rääkimine rakettidest ja allvee-droonidest ning ebasümmeetrilisest vastulöögist - eks see paneb ju südame põksuma ja adrenaliini vulisema nagu kevadised mahlad, kas pole?

Kõigest sellest sai põgusalt räägitud ka TV3 Seitsmeste uudiste jaoks, uudislõiku saab järelvaadata siit.

No comments: