Saturday, August 10, 2019

20 aastat Putini võimu

20 aastat tagasi sai Vladimir Putin kogemata võimule. Tema ise seda võimu ei otsinud. See pole tema teene.

20 aasta jooksul on Venemaa elanike elukvaliteet tõusnud. Tema seda ei teinud. See pole tema teene.

Asjad, mis juhtuvad "millegi" ajal, pole ilmtingimata toimunud selle "millegi" tõttu.

Aga mis siis on Vladimir Putini teene? On see on võimu konsolideerimine autokraatsuseni, liberaalse paradigma asendumine konservatiivsega ja tülliminek Läänega? Kui palju tuleneb see Putini sisemistest soovidest ja tema poolt seatud plaanist? Või on ka see lihtsalt lihtsalt inimese kohanemine oludega, objektiivsete protsesside mõju? Mis on inimese (ka kõige ambitsioonikama) mõju ajaloolistele protsessidele?

Aga intervjuu kukkus välja omapärane. Jutustan Venemaa kodanike elukvaliteedist laguneva müüri taustal :D

Järelvaadata saab siit, samast tehtud ka kuvatõmmis.

2 comments:

Amaalie said...

Juri Lotmani poolt pakutud pildile üksikisiku mõjust ajaloolistele protsesside palju paremat ei oska pakkuda, nimelt et on hetki, mil on võimalik määrata vektori ehk arengu suunda ja siis sõltub see isiku(i)st, seejärel mõnda aega protsess kulgeb vastavalt valikule. Kuni 2007. aastani Putin säilitas stabiilsust moel, et siseriiklik poliitika tiirutas mööda ringi, kord nagu liberaalsemaks, siis jälle konservatiivsemaks, aga tegelikult samal kohal, no vaikselt triivides suletuma ühiskonna jmt poole. Viimaste aastate aktiivne välispoliitiline huligaanitsemine on muidugi midagi uut. Ilmselt kestab seni, kuni nafta ja gaasi hinda ei kukutata kõige madalamale mõeldavale tasemele. See on elementaarne. Aga kremloloogia kahe põhilise koolkonna vaidlust see ei lahenda. Kas olulisi otsuseid langetab Putin või kollektiivne putin?

KT said...

Suur suund koosneb väikestest tegudest. Enamiku nende kohta aga ülevalpool otsuseid ei langetata, need sünnivad altpoolt tulenevast initsiatiivist.

Nii et - igaüks on suunamudija :)