Sunday, July 5, 2020

Põhiseadusvääne

Venemaa põhiseadust on ümber kirjutatud varem ja küllap tehakse seda ka edaspidi. Äsja lõppes järjekordne neist. Kentsaka mittesiduva rahvahääletuse abil, kuid see selleks. Mis siis oli nendes muudatustest peamine?

Mõni räägib, et peamine on Venemaa territooriumite loovutamise välistamine vastava sätte lisamise abil. Teine jälle, et konservatiivsena kõlava tüviväärtuse "abielu on mehe ja naise liit" põlistamine. Kolmas jällegi, et praeguse presidendi võimuaja pikendamine.

Kui aga vaadata, kuidas asi algas, siis võib välja pakkuda seletuskäigu: vaja oli Venemaa tervikuna ja Vladimir Putin persoonina lahti siduda rahvusvahelisest õigusruumist. Kui eelmine, Jeltsini ajal vastu võetud põhiseadus sätestas rahvusvahelise õiguse ülimuslikkuse Venemaa enda põhiseaduse ees, siis nüüd on vastupidi.

Pooleli on kohtuprotsessid nii Jukose, MH17 kui ka Krimmi kaasuse asjus. Müriaadist väiksematest protsessidest rääkimata, kus oma riigi vastu Euroopa kohtutesse pöördunud Venemaa kodanikud ja ettevõtted abi otsivad. Nüüd muutuvad kõik need Venemaa enda silmis tühiseks.

Kuid kõik see on teooria, hiljem tuleb praktika. Seni teadaolevast rääkisid Välismääraja saates Hannes Hanso juhtimisel Marko Mihkelson ja Karmo Tüür. Saade järelkuulatav siit.
---
pilt võetud siit

No comments: