Wednesday, July 15, 2020

Tüdimusemäss


Venemaa Habarovski krai on üks selliseid kante, millest enamasti ei kuule ka vene enda meediat jälgides, ammugi siis mujal maailmas. Nüüd aga on selle tänavail toimumas midagi enneolematut – massiivsed protestid, mis mh skandeerivad: „Moskva, mine minema!“ ja „Putin on varas!“

Mis on siis sellist küll juhtunud, et Venemaa mõttes väike linnake („vaid“ u pool miljonit elanikku) nii mässama hakkas, et tänavaile tuli eri hinnanguil 35-60 tuhat inimest? Tasub meeles pidada, et 3,5% elanikest loetakse selliseks nö maagiliseks piiriks, millest suurem osalejate arv toob edu. Antud juhul on tegu aga 7-10% elanikega, kes ummistavad linna peatänavaid, sundides politsei linnapildist kaduma.

Hetkel on nö päästiksündmuseks kohaliku kuberneri Sergei Furgal arreteerimine ja Moskvasse toimetamine. Väidetavalt olla Furgal korraldanud aastate jooksul mitmete inimeste tapmise, mis tõepoolest kõlab ränga süüdistusena.

Tüdimus kui ressurss

Seni oli keeruline ette kujutada mõnda föderatsioonisubjekti, mille elanikud tuleks niimoodi tänavale oma bossi kaitsma. Seda enam et kuberneriks sai Furgal alles poolteist aastat tagasi, olles ennem istunud mitut koosseisu järjest Riigiduumas – sedasorti kõrged-kauged eliidi-esindajad on enamasti rahva jaoks võõrkehad.

Oluline on, nagu tihtilugu, mitte mees ise, kuivõrd taustsüsteem. Antud juhul on praegu kinni istuva kuberneri populaarsuses süüdi tema eelkäija, eelmine kuberner Vjatšeslav Šport. Oma ligi 10-aastase valitsemisajaga ja vastuvõetamatu käitumisega oli ta tekitanud kohalikus valijaskonnas tõelise tülgastuse-seguse tüdimuse.

Kreml aga ei arvestanud seda tüdimust ning üritas 2018.a Športi uuesti kuberneriks sokutada. Oluline tausta-info: Šport oli Venemaa võimupartei Edinaja Rossija liige ja väidetavalt Putini protežee. Valimisvõidu saamiseks saadetigi talle vastaskandidaadiks LDPR esindaja, praegu kõne ja vahi all olev Furgal, et ta kaotaks nii nagu ka eelmine kord. Viimane isegi ei pingutanud kampaaniat teha, kuid ... võitis! Kohalike elanike soov näha võimu juures kedagi teist kui Šport osutus võimsamaks kui administratiivressurss.

Moskva jõuvõtted

Sergei Furgal, kes sai ilmselt ka endale üllatuseks kuberneriks, hakkas aga käituma tõelise rahvamehena – nagu ka üldiselt LDPR jaoks kombeks. Mh müüs ta maha seni krai administratsiooni käsutuses olnud jahi, vähendas ametnike hulka, hakkas remontima teid jne. Kohalikud elanikud ja majandus tundis nö uut hingamist ja siis ... korraga arreteeritakse ta süüdistuste alusel, mille kohta kohalikud ütlevad: „juhul kui ta nendes ammustes asjades süüdi ongi, siis kus te varem oma arreteerimisega olite?“

Publiku jaoks pole kahtlustki, et tegu on Kremli kättemaksuga, sh hiljuti korraldatud konstitutsiooniväänamise rahvaküsitluse eest. Habarovski krai oli üks madalaima osalus- ja poolthääletanute protsendiga ning kokkuvõttes oli „poolt“ vähem kui pool valijaskonnast, ehkki siiski enam kui 60% osalenuist.

Küsimus aga, nagu ikka, pole mitte niivõrd faktides, kuivõrd tajus. Kohalik elanikkond jaoks sekkub Moskva jälle ja ebameeldivalt kohaliku elu korraldusse. Et alles tekkis üks kuberner, kes hakkas elu edendama ja näe – võeti mees mingite veidrate süüdistuse alusel kinni ja maha.

Ma ei väida, et Sergei Furgal oleks süütu. LDPR on teada-tuntud selle poolest, et on müünud oma nimekirjades parlamendikohti kahtlastele tüüpidele.

Küll aga ma väidan seda, et Moskva ei taha kohe väga rõhutatult arvestada seda, et tüdimus ja jõuvõtted võivad viia rahva massiivse protestini.
----
lugu ilmus siin

No comments: