Tuesday, July 25, 2023

Venemaa liitreaalsuse prillid

Venemaa praegune võimkond elab süvenevas nihestuses. Või nagu praeguses ajastus oleks ilmselt kohasem öelda – liitreaalsuses. Et kõigi teiste jaoks on olemas mingi enam-vähem ühesena tajutav pärismaailm, aga siis tuleb ette panna Moska Kremli-kujulised prillid ning kõik on hoopis teistmoodi. Kogu maailm muutub korraga süngeks, russofoobseks ja vaenulikuks ning kõige õigem vastus sellele ohule on rünnata esimesena.

Ründamine on suhteliselt lihtne asi – lükkad tankikolonnile hääled sisse ja sõidad naabri piiripostid pikali, kuulutades välja ... ei, mitte sõja. Sõjana ja agressioonina tundub see teistele. Sinul on aga prillid, mäletad, need Kremli-kujulised. Paned need ette ja tundub et ongi tegu sõjalise erioperatsiooniga. No päriselt, selge plaaniga ja puha.

Vahepeal muidugi see vastik pärisreaalsus kipub natukese segama, tuletades meelde, et sõdimiseks on vaja kahuriliha. Palju liha. Sest et sõdida sa oskad ainult keskaegsel meetodil, hästikolepaljude meestega, kes on valmis oma isanda ja/või selle liitreaalsuse nimel surma minema. Selleks tuleb omakorda välja kuulutada mobilisatsioon. Mitte see päris ja täiemahuline, vaid osaline, mis on hoopis teine asi, eriti kui vaadata nende õigete prillidega.

Siis aga selgub, et mobiliseerimiseks pole ikkagi piisavalt ressurssi. Ning et kasutusele tuleb võtta see teine instrument, mis muule maailmale tundub eraarmeena. Aga õigete prillide olemasolu korral pole seda üldse olemaski. Või siis vahepeal on. Aga kui nüüd silmad kissi tõmmata ja teistmoodi vaadata siis on see kord kangelaste ühendus, kes täidab patriootilist kohustust, siis jälle on punt reetureid. Sõltub prillide kaldenurgast ja vastavate libisevate tõefiltrite liitmisest.

Eks neid näiteid võib tuua teisigi, üks kentsakam kui teine. Aga kogu selle asja kurbloolisus on selles, et need Kremli-kujulised prillid istuvad peas ka paljudel väljaspool Kremlit ja Venemaad. Ka siin meie enda heade kaasmaalaste seas võiv pahatihti näha tolle kentsaka liitreaalsuse läiget silmis ja vastavat juttu huultel / arvutiekraanidel.

Tasub endale esitada kolm lihtsat küsimust:

- Kas Venemaa oli lihtsalt sunnitud kaitsma oma huve, kuulutades välja sõjalise erioperatsiooni Ukrainas?

- Kas kogu ülejäänud maailm / Lääs kadestab Venemaad ja soovib ainult saada endale Venemaa ressursse?

- Kas Venemaa on müstiline/müütiline/mõistetamatu tsivilisatsioon, millele ei sobigi muu maailma mõõdupuud ja mis ongi määratud elama teisiti?

Kui sa vastad kasvõi ühelegi küsimusele jaatavalt, siis tasub kohendada Kremli-kujulisi prille oma ninal ja mõelda, kuidas need sinna sattusid.

---

lugu ilmus siin

No comments: