Sunday, January 6, 2019

Autokraadist türanniks


EPL pavel kirjutatud kommentaar artiklile „Vadim Štepa: kas Putin jääb 2019. aastal võimule?“

---

Vadim Štepa loos on kaks peategelast: Vladimir Putin ja reiting. Loo põhiväide kõlab: kuna raketid on hakanud ära sööma leiba, siis reiting langeb ja see võib viia Putini langemiseni.

Mitmed Putinit toetama kippuvad kodanikud on mulle põlglikult huuli kõverdades väitnud, et see va reiting ei näita midagi! Et miks peaks Putin jälgima mingit reitingut, ta ju teab, et tal pole alternatiivi. Et keegi ei taha tagasi segaseid 90’ndaid ja seetõttu ollakse valmis kannatama stabiilsuse nimel.

Selles väites on omajagu tõtt. Vene rahvas on valmis kannatama. Senikaua kui asi pole nii hull kui nendelsamadel 90’tel, kus palku ja pensioneid lihtsalt ei makstud välja, on rahvas valmis olukorraga leppima.

Kuid siin on kaks suurt ja rasvast „aga“!

Esiteks on muutunud taust-süsteem. Kui 90’te eel oli olnud masendavalt vaene ja ilma igasuguse lootuskiireta nõuka-ajastu lõpp, siis nüüd on rahvas vahepeal saanud maitsta suhteliset häid aegu. Jah, mitte kõik, kuid arvesse läheb nö eliit, kelle arvamus kujundab masside tujusid ja tegusid.

Teiseks pole niivõrd oluline suhtumine alt üles, kuivõrd ülevalt alla. Putin ja tema taustajõud teavad väga täpselt nende poolt kasutatava valitsusmudeli suurimat nõrkust. Demokraatlikus süsteemis võib valitud esiametnik (nt president või peaminister) olla ebapopulaarne, kuid sellest ei juhtu midagi. Võetakse üks ametnik maha ja tuleb teine asemele ning kõik sujub edasi.

Autokraatliku liidri jaoks on olukord aga kardinaalselt teine. Austatud ja armastatud autokraadist saab ilma rahva toetuseta vihatud türann. Lihtsalt niimoodi, sõrmenipsu kiirusega.

Seetõttu on kõva käega valitseja jaoks reiting eluliselt olulisem kui nö nõrga, demokraatlikult valitud liidri jaoks. Seda reitingut on vaja üleval hoida iga hinnaga. Hetkel on reitingu kaminatulle visatud Valgevene-nimeline halg. Ehk siis hakatud taas kütma lootust Venemaa vägevuse suurenemisest maade liitmise läbi. Kas see halg aga piisavalt sooja annab, selgub lähinädalate jooksul.
---
reitingupilt võetud siit
---
lugu ilmus siin

No comments: