Friday, July 6, 2007

Surematu Luzhkov



Kuuendal juulil kell 13.00 saab Moskva linnpeaks Juri Mihhailovitsh Luzkov. Jälle. Viiendat korda järjest. Sellel ametikohal on Luzhkov juba istunud pea 15 aastat ja nüüd peab ta ametis olema veel viis.

Lugu meenutab vene muinasjuttu surematust Kashtsheist, kes ei lahku siitilmast enne kui keegi on üles leidnud tema surematuse saladuse. Luzhkov oma 70 eluaasta juures on jõudu ja jaksu täis ning pole seda nägugi, et ta kavatseks poliitiliselt areenilt tagasi tõmbuda.

Teadupärast ei ole Moskva tavaline linn. Venemaa Föderatsiooni koosseisu kuuluvad võrdsetel alustel vabariikide, oblastite jm kõrval ka kaks nn föderaalse tähtsusega linna – Moskva ja Peterburg.

Seetõttu tuleb tegelikult öelda Luzhkovi ametinimeks mitte linnapea, vaid kuberner. Vastavalt uuele seadusele pole kuberneride ametisse-saamine enam mitte rahva valik, vaid presidendi otsus. Tõsi küll, kohalik esinduskogu – antud juhul siis Moskva Linnaduuma – peab valiku kinnitama, kuid sellega pole tavaliselt muret.

Omamoodi huvitav on, et Luzhkovi jaoks saab selles mõttes ring täis. Nii nagu ta esimest korda istus linnapea toolile presidendi poolt määratuna, nii ka seda ... ja ilmselt siiski viimast korda. 1991.a. Moskva linnapeaks valitud linnapea Gavril Popov osutus väidetavalt nii kehvaks administraatoriks, et astus ise tagasi ja Jeltsini käsul asus meeri kohuseid täitma Luzhkov.

Populaarsus ...
Aastatel 1996, 1999 ja 2003 jäi Luzkov linnapeaks juba täna rahva hääletele, kogudes vastavalt 89%, 70 ja 75%. Nüüd siis, juba Putini poolt määratuna, pidi tema kandidatuuri kinnitama linnasaadikud. Linnaduumas on 35 kohta ja piisanuks 18 poolthäälest, kuid hääletustulemus oli kindel – 32 poolt ja 3 vastu. Põnev on see, et vastu pidanuks olema 4 – kogu kommunistide fraktsioon – kuid ilmselt leidus nendegi hulgas veendunud toetaja.

Mis on siis Luzhkovi poliitilise surematuse saladus? Nagu lähedalseisjad väidavad, ilmutab Luzhkov märkimisväärseid majandusmehe võimeid. Ausalt öeldes oleks ilma selleta ka keeruline kujutada, kuidas hallata linna, milles elab ametlikult 12,6 miljonit inimest ja 2007. aasta eelarve on 740 miljardit rubla.

Muude autasude ja –nimede loetelu seas kannab Juri Luzhkov ka Venemaa teenelise keemiku, ehitaja ja raudteelase tiitlit. Kui esimene tuleneb ilmselt tema haridusest ja varasemast töökäigust (naftakeemia), siis ehitamise ja teedega puutub Moskva linnapea kokku pidevalt. Kes vähegi Moskvas käinud, teab, kui tihedalt täis ehitatakse selles linnas iga viimane kui plats ning millises olukorras on teed.

... ja kriitika
Eks nende kahe asja eest ka Luzhkovi enim kirutakse ja kiidetakse. Lõputud ummikud ja üle-mõistuse-ehitushinnad panevad tavainimesed kiruma, kuid vastavate lubade andjad ja ettevõtjad sügavad mõnuledes vatsa.

Tõsi küll, Luzhkov ise on suutnud suuremaid süüdistusi vältida, kas siis oma rõhutatult lihtsa, rahvameheliku nahktagi-ja-soni stiili või siis haruldase poliitilise koostöövõime tõttu riigi juhtkonnaga. Ei pea vist rõhutama, et Luzhov on edukalt sulandunud praegusse võimuparteisse Edinaja Rossija.

Kuid siiski paari asja eest kritiseerib Luzhkovi enamik. Esimene on ilmselt täiesti juhuslik asjaolu, et tema abikaasa Jelena Baturina kuulub seni ainukese naisena Venemaal dollarimiljardäride hulka – viimaste andmete kohaselt 2,3 miljardi dollari suuruse varandusega. Teiseks linnapea väsimatu armastus Gruusia päritolu skulptori Zurab Tsereteli loomingu vastu – tolle üliviljaka kujuri taieseid jagub igale poole.

Kolmas asi, mille eest nn Lääs kulmu kortsutas, aga enamik moskvalasi ilmselt tänulikud olid, on korraldus, millega Luzhkov läheb ilmselt ajalukku. See on nn Moskva sissekirjutus. Juba nõuka-ajal ülihinnaline tõend muutus eriti viimastel aastatel enam kui kullakaaluliseks, eriti nn kaukaasia välimusega inimeste jaoks. Praeguseks on illegaalse immigratsiooni piirangud jõudnud juba levida laiemalt, kaotades sissesõitnute jaoks isegi õiguse töötada turumüüjatena.

Nii ehk teisiti, vaatamata paljude ootustele on Mihhail Luzhkov taas Moskva linnapea. Nagu ütles selle kohta Pavel Gusjev, Venemaa populaarseima ajalehe Moskovskii Komsomolets peatoimetaja – on hea, et pealinna ei hakata ennem ümber jagama kui kogu muud Venemaad. Teisisõnu – las olla sama linnapea vähemalt kuni uue presidendini – ja sealsete presidendivalimisteni on jäänud veel pisut üle 300 päeva.

Karmo Tüür
1.07.2007

Kel huvi Luzhkovi loomingu vastu: http://www.luzhkov.ru/
lisatud kaks näidet vene veebisaitidel liikuvatest pildikestest

No comments: