Sunday, April 19, 2009

Разбор полётов: Moldaavia ja Gruusia

Nii Gruusias kui Moldaavias on viimasel ajal rahutu olnud. Kas neis on midagi sarnast? Kas tegu on järjekordsete nn värviliste revolutsioonidega või lihtsalt spontaansete mäsudega? Kas on midagi muud ühist peale selle, et publik on võimukandjatest tüdinud?

Moldaavia seltskonda võib jagad mitme tunnuse järgi. Noored ja vanad, kes on kohal ja hääletasid ning keskealised, aktiivsed inimesed, kes töötavad välismaal ja ei saanud osaleda valimistel. Teistpidi on nn rumeenlased, moldaavlased ja venekeelsed. Mille poolest nende poliitilised vaated erinevad? Kas valimised olid võltsitud või mitte? Miks Moldaavia võim ei kasutanud jõudu? Miks hakati süüdistama Rumeeniat? Millised on Venemaa reaktsioonid ja huvid?

Gruusia olukord on võrreldes eelmise mäsu-lainega (nn. Rooside revolutsioonidega) olukord tublisti muutunud. Tekkiv tänava-demokraatia traditsioon ja teiselt poolt võimude suutlikkus reageerida asjadele rahulikult sisendab nagu lootust. Kuid väline sekkumine ei lase loota loomulikke arenguid. Venemaa ilmne poliitiline ja sõjaline surve tekitab muret nii Gruusias see kui väljas. Kuid kes on võimalikud alternatiivid? Ning kas midagi kas muutub selle riigi poliitilises käekäigus?

Kõigest sellest ja muustki kuuleb siit (umbes alates 5.minutist). Ja hiljem siin. Kõnelemas KT, Harri Tiido ja Jevgenia Garanža.

No comments: