Tuesday, July 14, 2009

Putin ja Obama: keda usaldada?

Kas Valdimir Putin ja Barack Obama on ühesuguse usaldusväärsusega? Niimoodi küsidagi näib narr. Kuid ainult esmapilgul.

Aluse taoliseks võrdluseks annab üks hiljuti läbi viidud ülemaailmne uurimus usaldusest poliitiliste liidrite suhtes. WorldPublicOpinion.org nime all tegutsev rahvusvaheline seltskond küsitles inimesi paarikümnes suurimas riigis, mille elanikud moodustavad kokku 62% maailma elanikkonnast. Enam kui 19 tuhande küsitletu hulka sattusid seeläbi Hiina ja India elanikud, ameeriklased, venelased, türklased jne.

Küsitlusest saaks teha kümneid ja kümneid põnevaid järeldusi, kuid mina nokkisin siit välja vaid kaks nime – Putin ja Obama. Kahe mehe võrdluses võib leida nii sarnasusi kui erinevusi.

Sarnasused
Esiteks. Nii Putin kui Obama on paigutatud nn globaalsete liidrite gruppi. Sellesse 8-liikmelisse seltskonda kuulusid veel ÜRO peasekretär ja Hiina, Iraani, Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia liidrid. Teise pundina olid välja toodud 25 regionaalset liidrit nii Aafrikast, Ladina-Ameerikast kui Euraasiast.

Teiseks. Putin ja Obama sarnanevad selles mõttes, et mõlemat usaldatakse omal maal kõvasti rohkem kui välismaalasi. Nt Venemaal usaldatakse Putinit 82%, järgmisena tulevad 36%'ga Merkel ja Sarkozy. USA's sama lugu - Obama on populaarseim (70%), välismaalased tulevad hiljem - Brown 64%, Merkel 47% jne.

Muuseas, see et oma riigi esinumbrit rohkem usutakse kui muumaalasi, polegi nii enesestmõistetav, pahatihti kippusid küsitletud enda riigi juhtide suhtes vägagi kriitilised olema.

Erinevused
Esiteks. Obama kipub olema üsna lähedal tõelise globaalse liidri rollile, kuna enamikus riikides on ta usaldatavaim mees üldse. Enamikus riikides näib Obama reiting olevat koguni kõrgem kui omaenda riigipeal - välja arvatud näiteks Hiinas.

Putin kuulub aga enamasti tabeli madalamasse otsa, üsna vähe-usaldatavate tegelaste hulka. Peale Venemaa enda on veel ainult kaks riiki, kus Putinisse usutakse enam kui Obamasse – need on Ukraina (Putin 57%, Obama 35%) ja Hiina (Putin 64% ja Obama 55%)

Teiseks. USA usaldab Euroopat ja Euroopa usaldab vastu. Ameeriklaste hinnangul on Euroopa liidrid üsna usaldusväärsed (reiting 50% lähedal) ning eurooplaste arvamus Obamast on veelgi kõrgem.

Venemaa aga ei usalda välis-maailma ning maailm ei usalda teda vastu. Kui võtta usalduse piiriks 50%, siis tuleb peale Putinit tükk tühja maad. Suhtumine Putinisse mujal on risti vastupidine – peale juba mainitud Ukraina ja Hiina saab Putin üle 50% usalduskrediiti veel vaid Indias ning hiinlastega asustatud Hong-Kongis ja Macaus.

Järeldused
Põnev on ka kõrvutada Venemaa ja USA elanike suhtumist teise poole esinumbrisse. Venemaal usaldab Obamat 23%, ei usalda 55%, seega ei osanud 12% midagi arvata. USA’s usub Putini sisse 27% ning ei usu 69% ja vaid 4% ei oma arvamust. Seega on venemaalased Obama suhtes sootuks leebemad kui ameeriklased Putini suhtes.

Üldistatult võib seega öelda, et Valdimir Putin on oluliselt väiksema usaldus-krediidiga kui Barack Obama. Kuid samas – lisaks Hiinale on ka India Putini suhtes üsna heatahtlik. Kumb maksab siis rohkem, kas suur hulk umbusaldavaid riike või veel suurem hulk usaldavaid inimesi?

Lõpuks aga hoopis vahva tähelepanek. Kes siis ikkagi on Venemaa liider? Miks küsiti peaminister Putini, mitte president Medvedevi kohta?

Paraku ei saa me seda teada. Nagu ka seda, kuidas vastanuks eestimaalased.

Karmo Tüür
13.07.2009

No comments: