Thursday, June 9, 2011

Разбор полётов: Läti ja Valgevene

Läti president saatis laiali parlamendi: mis saab edasi? Kas on õiguspärane seda nimetada "riigipöördeks", nagu seda kergekäeliselt on juba ette tehtud? Mida teha kurioosses olukorras, kui rahvas ei toeta laialisaatmise ettepanekut ning põhiseaduse kohaselt peaks president tagasi astuma ... aga ettepaneku teinud president Zatlers pole enam ametis?

Läti poliitilise olukorra eripära tuleneb suuresti selle parteilise süsteemi puudumisest või äärmisest kaootilisusest. Parlamenti sattuvad jõud pole enamasti seotud mingite arusaadavate ideede või ideoloogiatega, kodanikud hääletavad üsna juhuslikul /reklaami alusel. Seetõttu on raske loota, et ka uued valimised midagi väga palju muudavad.

Teiseks teemaks oli kõne all Valgevene. Tuleb välja, et eelmiste Valgevene-teemaliste saadete eest olla meid kirutud ... et tegelikult olla seal ju kõik hästi. Nüüd aga paraku pole kellelgi hästi, ei Valgevene võimudel ega rahval. Devalveerimine lõi pika puuga vastu kõiki. Senine näiline stabiilsus osutus petlikuks. Pragune olukord meenutab paljuski NLiidu lõpupäevi.

Saatejuhi omapärase kalambuuri kohaselt paikneb Valgevene kahe krediidi vahel: kas võtta laenu idast või läänest. Venemaa ehk EvrAzES raha seab ühed ja väga lihtsad tingimused - müüa maha oma vara. Lääne krediit seab teised ja keerulisemad tingimused: vajadus läbi viia süsteemsed reformid ... aga võimaldaks varad alles jätta. Kumma kasuks otsustatakse?

Stuudios nagu ikka Karmo Tüür, Harri Tiidoa ja Jevgenia Garanža. Kuulda saab 5.juunil eetris olnud saadet
siit.

No comments: