Tuesday, October 25, 2016

Venemaa vallutas Pariisi


Venemaal on alati mitu nägu. Tuumasõja ähvarduste ja tossavate lennukikandjate kõrval naeratab malbelt pehme jõud. Kultuurne. Ajalooline. Religioosne. Rõhutatult omanäoline ja riigikeskne. Suurriigile omane. Deržaavalik, kui see sõna midagi eesti keeles ütleks.

Mõni päev tagasi avati Prantsusmaal üks järjekordne Venemaa esindus. Mitte ei tea kus, vaid otse Pariisi südames, mõnesaja meetri kaugusel Eiffeli tornist. Mitte lihtsalt esindus, vaid Õigeusklik vaimlis-kultuuriline keskus (Centre Spirituel et Culturel Orthodoxe Russe; Российский духовно-культурный православный центр).

Ajal, mil eelarves kärbitakse kõiki ridu peale sõjaliste kulutuste. Ajal, mil peaminister teatab, et „raha pole, aga te siin pidage vastu!“

Keskuse rajamine läks Venemaa enda andmetel maksma 70 mln EUR, teiste allikate järgi 170 mln , ehkki algselt nähti selleks ette 44-57 mln EUR. Aga taolistel projektidel on lihtsalt kombeks kallineda. Eriti kui ehitatakse riigi rahade eest.

Ametlikult kannab Keskuses tegutsev kirik Püha Kolmainsuse nime, kuid irvhambad on selle juba ümber nimetanud Püha Vladimiri kirikuks. Ehkki Vladimir – see tähendab Putin – ei saanud avamisele tulla, kuna Prantsusmaa praegune president François Hollande ei pidanud sobivaks enda juuresolekuga seda üritust õnnistada. Erimeelsused Süüria pärast, kas teate. Keskuse idee algne toetaja ehk Prantsusmaa eelmine president Nicolas Sarkozy poleks ilmselt niimoodi käitunud.

Et te mõistaks Keskuse olulisust, tasub mainida vaid ühte detaili – see on kuulutatud Venemaa saatkonna territooriumiks. Ehk siis diplomaatilise puutumatuse alaks. 4200 m2 pinnal paikneb kirik, eparhia juhatus, 150-kohaline kool, näituse- ja kontserdisaalid ja muud nipet-näpet. Ühtlasi alustas oma kongressiga selles juba ka tööd Ülemaailmne vene ajakirjanduse assotsiatsioon.

Iseloomulikud sõnad lausus avamisel vürst Aleksandr Trubetskoi (Prantsuse-Vene Foorumi president). Loetledes ümbruskonnas olevaid Venemaale olulisi objekte, lõpetas ta nii: „Nii et sel moel vallutab (завоёвывает) Venemaa järk-järgult Seine’i jõe kaldapealseid. Ja see on meile meeldiv.“

-------

Pilt võetud siit

No comments: