Tuesday, October 27, 2015

Valikuline enesemääramisõigus

Et tõde kipub suhteline mõiste olema, sellega oleme ilmselt kõik kokku puutunud. Luuraja vs spioon, enesemääramine vs separatism, vabastamine vs vallutamine ... seda mõtterida võib ilmselt jätkata pikalt. Mis ühele poolele hea ja õiglane, see võib teisele olla sügavalt vastuvõetamatu. Ja vastuolus rahvusvahelise õigusega kah veel ... sest kes pagan seda teab, mida selle alla kõike saab või ei saa paigutada.

Tänane Venemaa on taoliste vastuolude kaardistamisel tänuväärt õppematerjal. Nii on praegu kohtu alla antud separatismile õhutamise eest Karjala väikelinna Suojärvi rahvasaadik.

Ja oh hoidku taevas, oleks ta siis veel "varjatud soome natsionalist", kelle eest FSB on hoiatanud ning kes väidetavalt mahitavad eraldumismeeleolusid regioonis. Oh ei, tegemist on lihtsa vene mehega (nagu ta ise ennast nimetab) Vladimir Zavarkin (olgu öeldud, et tegemist on keskeriharidusega elektrimontööriga). Nimelt oli ta piisavalt mõtlematu, et rahvakogunemisel vihjata eraldumisvõimalusele (vt videot).

"Kui Venemaa kesvõimud meid ei kuula, siis võime mõelda referendumile!" Nagu ta ise seda nüüd seletab, olla tal lihtsalt "za derzhavu obidno", kuna nii mõtlematult ja pillavalt käiakse ringi kohalike ressurssidega.

Aga olgu nüüd selle montöör-saadikuga kuidas ta on, kuid kuhu jääb Venemaa kohatine põhimõttekindlus, millega austatakse rahva enesemääramisõigust? No aga seltsimehed, Krimmis ju lihtsalt tuldi vastu kohalike elanike soovile, kas pole nii?

----------
pilt võetud siit

No comments: