Thursday, May 17, 2007

intrevjuu ajalehele ДеньЗаДнём

sai mõni aeg tagasi antud pikk intervjuu kohalikule venekeelsele nädalalehele, midagi läks ikka lehte kah :)

http://www.dzd.ee/?SID=ab86f1a1e24a476ca85cc619e0cf38fb&n=17&a=935

2 comments:

Unknown said...

Tere Karmo,
lugesin su DZD-le antud intrevjuust seda osa, kusa sa võrdelsid Lääne ja Esti russolooge. Head märkused ja tähelepanekud. Seepärast tahaksin küsida, kas sinu arvates võiks hea russoloog olla ka aktiivne poliitik, kuna sinu blogrollist näen, et pead Mihkelsoni Venemaa eksperdiks. Seda ta kahtlemata ka on, kuid kas sa ei arva, et poliitikust russoloogi käsitlused ei ole "päris" objektiivsed, kuna Eestis valitseb selline olukord, et poliitilist kapitali koguvad ainult need, kes Venemaad kritiseerivad. (Samas viimasel ajal on Venemaa selleks ise kõik põhjused andnud). Selles mõttes tunduvad sinu käsitlused objektiivsemad, mis aga ei lähe jälle mainstream ootustega ja hoiakutega kokku. Loodan et seda joont jätkad. PS. kas sind on siis Eesti julgeolekuteenistused või organid jälitanud :)

KT said...

mnjahhh ... vaat selle russoloogi ja poliitiku ameti ühildamisega on umbes sama lugu nagu iga muu spetsialisti ja poliitiku ameti ühildamisega. ehk siis enamasti tuleb ta alati vähemalt ühele kahjuks.

kuigi siin on ka erinevusi. no näiteks kui arst läheb riigikokku, siis ta kaotab oma praktilistes oskustes rohkem kui nt ajakirjanik - viimane võib asjast koguni võita.

aga mis juhtub nt politoloogi või rahvusvaheliste suhete spetsialistiga? üldiselt ta paratamatult kaotab.

asi selles, et poliitikul on (ja saabki olla) vaid üks tõde, mida kuulutada. poliitik ei saa endale lubada luksust rääkida asjadest kogu nende keerukuses ja vasturääkivuses ... vastasel juhul tema sõnum ei jõua lihtsalt valijale kohale.

ekspert aga tavaliselt ei saa endale lubada ülelihtsustamist, väitmist et asjad ongi nii ja mitte teisiti.

sinna juurde veel ka poliitikule obligatoorne nõustumine nn peajoonega või siis selle vaidlustamine vastavalt tema viibimisele koalitsioonis või opositsioonis.

teisalt - kogu see asi ripub ära isukomadustest. on olemas harukordseid eksemplare, kes suudavad kahte ühildada.

mis aga puudutab PS'i, siis ... oleks väga veider, kui "organid" ei tunneks huvi inimeste vastu, kes tunnevad huvi Venemaa vastu ... vähemalt meie praeguses aegruumis :)