Tuesday, April 19, 2016

Merevaigurinne Ukrainas


Auklik maastik, raske ja kerge tehnika, tuhanded mehed müttavad mudas, kokkupõrked. Ei, see ei ole Ida-Ukrainas toimuv terroritõrjeoperatsioon. See on Lääne-Ukraina merevaigurinne.

Pommilehtreid meenutavad augud väljadel ja metsades on tegelikult kaevendid. Tehnikaks on pumbad ja kohati terved liikuvad pumbajaamad. Siin uhatakse maa seest välja merevaiku.

Meie siin Eestis oleme harjunud merevaiku pidama millekski omaseks, Läänemere rannikute märgiks. Tegelikult ulatub merevaiguvöönd läbi Poola Ukrainasse. Täpsemalt Lääne-Ukrainasse, kus mh on täiesti olemas ka sellenimeline asula Burštin (tõlkes Merevaik). Lääne-Ukrainasse, mida jällegi meie siit kaugelt peame Ukraina nö südamaaks, kus peaks valitsema puhas patriotism. Kuid paraku lokkab siin meeletus mahus kriminaalne äri ja korruptsioon.

Isegi Ukraina praegune president Porošenko on pidanud avalikult tunnistama, et ühtegi kilo merevaiku ei kaevandata ilma „katusemaksuta“ politseile ja SBU’le (Ukraina julgeolekuteenistusele). Ukraina politseiülem Khatia Dekanoidze on loonud eriüksuse, mis peaks asja kontrolli alla võtma, kuid seni meenutab tegelikkuses toimuv pigem kassi-hiire mängu, kusjuures hiired hakkavad vastu.

Hinnaguliselt kaevandatakse Lääne-Ukrainas 300 tonni merevaiku aastas käibega 300-500 mln USD. See ostetakse kohapeal kokku mõne euro eest ning müüakse edasi Euroopasse ja ... Hiinasse! Jah just seal kasvanud nõudluse tõttu on hinnad kiirelt üles läinud ning see seletab ka meeleheitlikkuse, millega seda tulusat äri kaitstakse. Politsei ja isegi uuriva ajakirjanduse katsed piirkonda külastada lükatakse jõuliselt tagasi, asi on jõudnud koguni tulevahetusteni.

Nii et Ukrainal on korraga mitu võitlust pidada. Omamaised kriminaalid-korruptandid, kes palkavad kohalikke ukrainlasi tööle lääne-Ukraina illegaalsetesse merevaigukaevandustesse, pole millegi poolest paremad kui võõramaised tegelased, kes palkavad kohalikke tööle ida-Ukraina kaevikutesse.

Kusjuures mõlemal puhul on selge, et ainult jõumeetoditega asja lahendada ei saa. Vaja on pakkuda ka piisava atraktiivsusega lahendusi. Peamine küsimus on aga väga lihtne – kas ja kuivõrd ning milliste meetoditega riik suudab kontrollida oma territooriumil toimuvat.
-----------
ekraanitõmmis tehtud siit

No comments: