Saturday, April 2, 2016

Soovime selle sõja ise lõpuni sõdida

Sõjauudised Mägi-Karabahhiast tõid ajusopist esile ühe meeldejäävaima lause, mida kuulsin kunagi Stepanakertis: "Me soovime ise selle sõja lõpuni sõdida, et seda ei peaks tegema meie lapsed"

Tegin toona kümneid intervjuusid ja fookusgruppe kohalike ühiskondlike ja majanduslike tegelastega, ajakirjanikega ja õppejõududega. Üks grupivestlustest kiskus üsnagi kuumaks ja tuliseim osalejatest põrutaski lauale selle tsiteeritud lause, mille peale ülejäänud seltskond tõsiselt kaasa noogutas.

Karabahhia idee eest võitlejate seisukohalt polnud õiglus veel võidutsenud, kogu "õiguspäraselt neile kuuluv" ala polnud veel vabastatud. Jutumärke kasutan vaid rõhutamaks enda skeptilisevõitu suhtumist kõigisse taolistesse "õiguspärasustesse". Seda enam, et õigluse kehtestamise käigus kiputakse enamasti külvama ka ebaõiglust.

Pole midagi teha, ka sellel medalil on vähemalt kaks külge. Kaukaasias on neid külgi igal lool aga pigem kolm, seitse või suisa tosinajagu.

-----------------

Lihtsalt kummalisevõitu ja iseloomuliku seigana lisan siia juurde - mõni päev ene tulevahetuse hoogustumist (sest päris lakanud pole ta kunagi) teatas Karabahhia pool võidukalt, et nende iseseisvust on tunnustanud USA osariik Hawaii. Azeri pool aga avalikustas Hawaii esindaja vabanduse, mille kohaselt olevat see kogemata juhtunud.

No comments: