Monday, July 27, 2015

Ausammas Putinile

Kremli praegusele peremehele tuleb püstitada ausammas. Kas kujutada teda imperaatorlikus toogas
või džuudokavormis, kurgi juhtimas või tiigriga müramas, see on maitseasi.

Palju olulisem on antud hetkel anturaaž. Need bareljeefid, mis ümbritsevad kuju jalami külgi ning seletavad, et mille poolest siis kesksambal olev isik oluline on.

Tänulikult NATO’lt
Esimene küljepildike peaks ilmselt kujutama NATO’t. Tuhanded tänulikud ametnikud, sajad õnnelikud kindralid ja juubeldavad rahvamassid. NATO sai endale tänu Putini aktsioonidele „lähivälismaal“, eelkõige Ukrainas, uue hingamise.

Paradoksaalsel moel õnnestus justnimelt kollektiivsel Putinil, kes on korduvalt väitnud, et NATO on oma aja ära elanud organisatsioon, anda kollektiivse julgeoleku tajumisele ja tagamisele uue tõuke.

Taas sai käima tõmmatud sisuline arutelu, et mida ikka tähendavad artikkel viis ühenduse alusdokumendis. Ühised õppused, kiirreageerimise võimekuse väljaarendamine, infrastruktuuride rajamine jne – kõik see on suuresti meie sambale paigutatud peakangelase teene.

Haavatud Ukrainalt

Samba teisel küljel võiks olla Ukraina-teemaline kompositsioon. Ehkki ränkade katsumuste ja vereohvri hinnaga, sai see riik endale võimsa arengutõuke.

Kui Venemaa poleks ära hammustanud Krimmi ja põlema süüdanund Ida-Ukrainat, oleks olnud äärmiselt tõenäoline et see riik oleks kuhtunud meeletusse ja kõikeõgivasse korruptsiooni. Sellesse vähkkasvajasse, mis tapab efektiivsuse ja hävitab usalduse, lõhub kodaniku ja riigi vahelise seose.

Tõsi küll, suur osa Ukraina praegusest eliidist (ja mis seal salata, ka elanikest) on niivõrd harjunud vana „normaalsusega“, et nad hea meelega jätkaks endistviisi. Vanu toitumisahelaid ja patroneerivaid suhtevõrke on valus katki rebida, kuid nüüd on vähemalt lootus et see võib juhtuda.

Õnnelikelt russoloogidelt

Kolmandal küljel avaksid šampusepudeleid ja vehiksid paberitega kõikvõimalikud Venemaa-uurijad, poliitkommentaatorid ja muidu Venemaa teemal sõna võtjad.

Eelkõige nö Ida-Euroopast pärit seltskond on tõepoolest rahul. Lõpuks ometi on nende hoiatused ja seletused Venemaa olemuse kohta piisavalt ilmekalt tõestust leidnud. Kümned kolleegid on kirjeldanud seda, kuidas läänepoolsed asjamehed on nende juurde astunud, õlale patsutanud ning häbelikult tunnustanud: „Tuleb välja et teil oli kõik need aastad õigus!“.

Tõsi küll, see on selline vastuoluline rahulolu. Hea meelega oleks ju eksinud.

Putini-samba neljanda külje jätkaksin ma praegu tühjaks. Et igaüks saaks sinna oma nägemuse kohaselt sobiva bareljeefi kruvida.

----------------
pilt võetud siit

No comments: