Sunday, August 30, 2015

Laviin kui relv?


Euroopa suunal on liikumas laviin. Pagulaste laviin. Kas nad on sõjapõgenikud või nö mugavuspagulased, pole hetkel oluline. Oluline on see, et liikumaläinud inimeste mass on meeletu ning senised teadaolevad katsed probleemiga tegeleda näivad leebelt öeldes olevat kasinad.

Laviin pole selles süüdi, et ta liikvele läheb. Pärislooduses tingib seda lihtsalt gravitatsioon, ühele poole kuhjunud mass ja teisele poole liikumiseks puuduv tõke. Vallalepäästvaks jõuks on tihti mõni näiliselt tühine ajend, nt üle lumeliustiku sõitev suusataja või kivirusus kohmitsev mägironija.

Muutmatud jõud

Laviinid on paratamatud, need toimusid juba enne inimese teket ja jäävad ilmselt ka pikemaks. Kuid inimene on õppinud koos elama ka hullemate jõududega ning mingil määral ka loodusnähtusi juhtima või siis vähemalt end nende eest kaitsma.

Laviiniga saab tegeleda kas selle lähtepunktis (liikumaminekut juhtides ja tõkestades), poolel teel (seda suunates ja killustades) või siis juba tagajärgi likvideerides. Viimane variant on ilmselgelt kõige kulukam ja mõtetum, sest ta ei likvideeri põhjusi, mis tagajärgedeni viisid. Ning viivad veel ja uuesti.

Järgnev lõiguke kõlab vanenõuteoreetiliselt, kuid ehk tasub ka see vaatenurk korraks sõnastada. Kasvõi selleks, et ta kohe kõrvale lükata ja millegi viljakamaga tegeleda.

Uued meetodid

Vaadates praegu toimuvat, jääb vägisi mulje, et Lääne vastu kasutatakse uutmoodi relva. Migratsioonirelva. Suutmata Läänt edukalt murendada majanduslike ja poliitiliste meetoditega, kautatakse Läänemaailma nõrkust, tema heaoluühiskonna mudelit, mis ei võimalda ühtegi inimest jätta ilma toe ja abita.

Teades et läänelik heaoluriik on niigi kärisemas, lükatakse käima inimlaviin, mis niikuinii oli liikumisaldis. Lihtsa sotsiaal-majandusliku gravitatsiooni tõttu.

Ühele poole (antud juhl nt Süüriasse) oli kuhjunud piisav mass inimesi, kes teadsid, et kuskil mujal (nt Saksamaal) on parem elu ja eesootavad sugulased ning neid tuli lihtsalt käima lükata. Murda lahti oma senistest ankrupaikadest, kasutades selleks mõnda lihtsat, kuid üsna lollikindlat meetodit. Äärmusvägivalda. Jõhkrat, demonstratiivset, ülepunnitatud vägivalda. Sellist, mis pakub Islamiriigi nimeline terrorivõrgustik.

Muudetavad vahendid

Käimalükkajad teadsid, et Euroopal puudub sisuline võimekus tegutseda nö poolel teel (laviini killustades ja suunates) ja et nad lihtsalt peavad tegelema tagajärgedega, kuna läänelik poliitkorrektsuse poolt võimendatud humanism ei luba neil tegutseda radikaalselt.

Kuidas kõlas, kas piisavalt vandenõulikult?

Kui isegi ei ole olemas neid oletatavaid „käimalükkajaid“, siis on kindlasti olemas suunajad, protsessi rõigelt küüniliselt ära kasutajad, inimkaubitsejad jne. Neid kes veavad põgenikke piirile, päästelaevale ette ja siis siirduvad uue koorma järele. Kübetki hoolimata, kas nende laadung jõuab kohale, ulbib uppunutena meres või takerdub kuskil tühermaal okastraati.

Laviin ei ole süüdi. Kuid käimalükkajad ja suunajad on. Ja nendega võitlemiseks tuleb ilmselt kasutada selliseid meetodeid, mida mitte üks ametiisik ei saa ei välja öelda ega ka heaks kiita.

-----------------
pilt võetud siit

2 comments:

tambet said...

Eks Lääs ükskord reageeribki aga see võtab veel aega - pinged peava kuhjuma ja asjad palju halvemaks minema - kahjuks see nii on. Millegipärast ei viitsita elimineerida probleemi siis kui see on väikene vaid ikka siis kui see on vältimatult suureks paisunud ja nii tulevadki kunagi tulevikus jälle uued "lõplikud lahendused".

eestimaa said...

Hm, pisut yllatav lugeda, et inimkaubitsejad ja muud vaikesed tegelased oleks laviini vallapaastjad. Ka pyhasodalased justkui ei saaks olla nii mojuvoimsad, voi vahemalt nemad ei alustanud. Kes siis voidab koige rohkem sellest tohuvabohust? Ootan seda paeva, voi tapsemalt aega, millal bumerang toole hakkab.