Monday, August 10, 2015

Vladimir Toiduhävitaja


Otsus hävitada toiduaineid riigis, kus allpool vaesuspiiri elab ametlikult 23 miljonit inimest, peaks inimliku loogika järgi tooma kaasa ränga mainekujundusliku löögi võimudele. Aga ühtlasi tõi see ilmsiks ka palju muud põnevat, sh FSB kohta.

Alates 6.augustist hakkas kehtima määrus, mille kohaselt tuleb Euroopast sisseveetud keelatud toiduained füüsiliselt hävitada. Näidishukkamisena sõtkuti Belgorodski oblasti prügimäel telekaamerate ees pidulikult maa sisse Kamazi-koormatäis juustu. Otsus kutsus esile protesti blokaadi üle elanud Piiteris, üleskutsele see tühistada on allkirja andnud juba üle 300 tuh inimese.

Kus toitu otseselt ei põletata, seal järgneb tseremoniaalsele hävitamisele palju vähem pidulik „järelnoppimine“. Ühes Smolenski oblasti utiliseerimiskohas asusid kohalikud prügimäele saadetud kraami kohest laialivedamist. Kes korjas paremaid palu endale, kes loomatoiduks, mõni aga kiitis, et veidi muditud virsikud on „just see mis samaka-ajamiseks vaja“

Kurioosse võrdlusena kõlab Taanist tulnud uudis, mille kohaselt sealne juustutootja andis Venemaale müümiseks ja seismajäänud juustu Toidupangale, mis jagas selle puudusvajajatele. Taolise humanitaarse aktsiooni kõrval mõjub toiduhävitamine eriti küünilisena riigis, mille elatustase jääb Taani omast kaugele maha.

Muuseas, vähem teada on fakt, et keelatud on ka välismaise meditsiinitehnika sisseostmine riigihangete kaudu. Selles järjest laienevas nimekirjas (nüüdseks 101 punkti) leidub nimetusi, mille asendamise vajadus kodumaisega on ehk suhteliselt lihtne ja ka mõistlik, nt meditsiini-riietus ja ravimite säilitamiseks mõeldud külmikud (ehk annab see arengutõuke kohalikele tootjatele). Kuid väga spetsiifiliste ravimite ja liikumist hõlbustavate abivahendite kadumine tähendab reaalset valu ja häda konkreesetele inimestele. Tragikoomiliselt kõlab seejuures tehtud mööndus, et kõike keelatut võib sisse osta Armeeniast, Kazahtsanist ja Valgevenest.

Paar huvitavat seika veel. Nüüdne kampaania, mille käigus korjatakse müügilt ära keelatud kaupu, näitlikustab kahte asja. Esiteks – keegi ei kavatsenudki tõsiselt võtta senist sisseveokeeldu (erinevatel hinnangutel täidetakse presidendi ukaasidest heal juhul pool, seaduste järgmisega on asi veelgi nirum). Teiseks – ilmsiks tuleb FSB alluvuses töötava piirivalve ebaefektiivsus ja/või korruptiivsus, sest kuidagi teisiti ei saa seletada keelatud toiduainete jõudmist poelettideni.

--------------

Pilt võetud siit

1 comment:

M said...

Vene huumor juba töötleb seda
https://www.youtube.com/watch?v=_uiPaMjy3AE